Paulina Dumanaite: ‘‘Sento molt de respecte i agraïment pels compositors que interpreto’’

Paulina Dumanaite és una pianista lituana que resideix a Barcelona. A la Xarxa presenta un repertori clàssic i romàntic amb obres de Beethoven, Skriabin i Chopin.
30/05/2018 | 

La pianista Paulina Dumanaite realitzarà tres concerts a la Xarxa de Músiques a Catalunya aquest mes de juny: Sant Cugat del Vallès (3 de juny), Moià (9 de juny) i Tarragona (12 de juny). L'entrevistem per conèixer-la millor.

 

Com és que vas decidir interpretar música clàssica?

Va sorgir naturalment des de petita. Vaig començar tocant el piano, després el violí, i a poc a poc em vaig veure envoltada dins de la grandesa de la música clàssica.

 

Què sents quan estàs immersa en un recital? Què et passa pel cap?

Sento molt de respecte i agraïment pels compositors que estic interpretant, i al mateix temps sento que puc gaudir de la realització de mi mateixa gràcies al fet musical.

 

Com veus la situació de la música clàssica al nostre país?  

Escolto moltes queixes sobre la situació de la música clàssica aquí a Catalunya, però com que en el meu país [Lituània] la cosa és molt pitjor, penso que, en lloc de queixar-nos, podríem millor pensar què és el que no està bé i intentar millorar-ho com puguem. Som molts i hi ha molt de nivell, així que hem de respectar-nos, ajudar-nos entre tots i gaudir de la música al màxim.

 

Entre altres, has guanyat el primer premi en el Concurs Ciudad de Albacete (2016). Quina importància creus que tenen els concursos en la carrera d'un jove músic?

Els concursos poden ser una bona ajuda, primera perquè, a l'hora de preparar un concurs important, intentes millorar al màxim les teves possibilitats. També, perquè et proporcionen  més concerts gràcies als quals pots agafar molta més experiència, millora i confiança. Tot i que penso que en cap cas els concursos t'ajuden a ser millor o pitjor músic. És molt important que això ho entengui tothom.

En el meu cas, ha estat una molt bona oportunitat perquè en el Concurs Ciudad de Albacete et premien amb una gira de Joventuts Musicals d'Espanya, i també et conviden a tocar dos concerts amb la Banda Simfònica Municipal d'Albacete. Per a un jove és difícil tenir possibilitats de tocar amb una orquestra o una banda, i per mi ha estat un enorme plaer poder interpretar el Concert en La menor op. 54 de Schumann el passat desembre a Albacete i Fuentealbilla.

 

Parla'ns de les peces que interpretaràs als concerts de la Xarxa. Per què les has escollit?

Interpreto una varietat de peces: una sonata de Beethoven, una sonata de Skriabin i també una combinació de tres peces de Chopin (Polonesa, Mazurka i Scherzo). El concert està construït d'una part clàssica i de l'altra molt romàntica. Penso que trobar l'equilibri és molt important per tal que el públic pugui gaudir del concert sencer. Per què les he escollit? Perquè m'agraden molt! I crec que, tot i que són molt diferents, combinen a la perfecció.

 

Coneixes el moviment de Joventuts Musicals? Què en penses de la seva activitat?

Conec molt bé el moviment de Joventuts Musicals i penso que és una activitat que proporciona una grandíssima ajuda als joves músics. Com que som molts aquí a Catalunya, entenc que és un treball molt difícil i que la varietat de músics és molt gran. Tan de bo hi haguessin més institucions d'aquest tipus.

 

A banda dels teus concerts a la Xarxa, quins són els teus propers reptes professionals?

Ara mateix tinc dos duos fantàstics! L'Sfera Duo, amb el meravellós violinista català Christian Torres, i l'Arts Duo, amb en Salvador Bolón, magnífic violoncel·lista de València amb qui vam participar en el cicle Primer Palau al Palau de la Música Catalana. Amb els dos tenim més plans de futur. Vull gaudir molt de la música de cambra. I també tinc programats alguns concursos seriosos de piano sol que m'ajudaran a millorar i a agafar molta experiència.

 

QÜESTIONARI BREU

Un instrument (a banda del teu):   Violí

Un director:    Claudio Abbado

Un solista:    Martha Argerich

Un grup de cambra:  Quartet Casals  

Un compositor:    Serguei Rakhmàninov

Una obra musical:  Quintet amb piano en Fa menor op. 34 de Johannes Brahms

Un llibre:    Guerra i pau de Lev Tolstoi

Una ciutat:    Barcelona

Un lema o refrany:    Vius i aprens

Un somni:   Un piano de cua

 

Comentaris (0)
Comparteix:
Recomana a un amic Imprimir