Andrea Amador: ‘‘He volgut experimentar amb el repertori escollit per Pau Casals’’

La joveníssima violoncel·lista Andrea Amador, sorgida del planter de virtuosos catalans que han seguit l’estela de Pau Casals, reprodueix el concert que Casals va oferir a l’emblemàtica Sala Mozart de Barcelona el 1925.
26/02/2016 | 

Andrea Amador, acompanyada al piano per Carlos López, realitzarà set concerts durant els propers mesos dins del circuit de la Xarxa de Músiques: La Bisbal d'Empordà (28 de febrer),Torroella de Montgrí (6 de març), Tarragona (8 de març), Moià (12 de març), Palafrugell (19 de març), Palamós (20 de març) i Vilafranca del Penedès (3 d'abril).

 

 

Què fa una jove com tu tocant música clàssica?

Amb quatre anys vaig decidir que volia fer música i que volia tocar el violoncel, i fins ara.

 

Què prefereixes: el treball com a solista o la música de cambra?

M'agraden les dues coses. Durant anys he estat fent molta música de cambra, en duo amb piano o trio amb piano. Treballar música de cambra i poder compartir amb els teus companys totes les experiències, trobo que és molt gratificant. Tot i així, a mi m'agrada molt exercir de solista també, i poder trobar-me amb el meu instrument durant unes hores sense que ningú opini ni interrompi.

 

Com veus la situació de la música clàssica al nostre país? 

Penso en positiu. Evidentment, la situació al nostre país no és gaire bona, costa trobar feina, no hi ha gaires places disponibles enlloc i no hi ha moltes possibilitats. Però crec que tot això està començant a canviar i a poc a poc surten més oportunitats, sobretot per als joves talents.

 

Quina importància creus que tenen els concursos en la carrera d'un jove músic?

Trobo que els concursos són de gran ajuda per potenciar la carrera d'un jove músic, i per donar-se a conèixer. No obstant això, no hi crec ni confio massa, en aquests circuits de concursos. Durant la meva carrera he pogut participar en diversos d'importants al nostre país, i és una bona manera per estar en forma. Però sempre acabo pensant que és absurda la idea de competir en la música: la música no és per competir, és per gaudir i fer gaudir la gent que l'escolta, sigui a la sala gran d'un auditori o al menjador de casa teva.

 

Coneixes el moviment de Joventuts Musicals? Què en penses, de la seva activitat?

Conec Joventuts Musicals i penso que feu una feina importantíssima. Trobo que és molt important ajudar els més joves a trobar un lloc en el panorama musical. Hi ha molt poques oportunitats, i pels joves amb poca experiència és difícil posicionar-se. Gairebé tothom, després d'acabar els estudis superiors, marxa a fora a estudiar i intenta buscar feina o algun circuit per poder tocar, alguna orquestra, etc.

A mi sempre m'ha agradat la idea de quedar-me al meu país i intentar fomentar la música i la cultura. Aprofitar totes les oportunitats que hi han aquí i poder-ne crear d'altres per als pròxims músics. Hi ha molt bons músics aquí, i crec que els que vénen més jovenets empenyen fort!!! I que tinguin oportunitats com les que doneu des de Joventuts Musicals és molt important.

 

Parla'ns del programa que has escollit per als concerts a la Xarxa. Per què l'has escollit?

El programa que he escollit és molt especial i curiós. És un programa que va fer Pau Casals a Barcelona, a l'antiga sala Mozart. L'interessant d'aquest repertori i la raó per la qual l'he escollit és la disposició de les obres. Normalment un programa té un ordre, ja sigui per compositors, per l'any o segle que es van compondre les peces, per tonalitats, etc.

Aquest programa inclou la primera sonata de Brahms en Mi menor per començar, segueix amb la segona suite de Bach per violoncel sol en Re menor, a continuació vénen diverses peces en concert de Couperin, i les variacions en Mi bemoll sobre un tema de La flauta màgica de Mozart compostes per Beethoven. Em va sorprendre molt aquesta disposició i l'elecció de les peces, i vaig voler experimentar. A veure com surt l'experiment!

 

A banda de la teva participació a la Xarxa, quins són els teus propers reptes professionals?

Tinc molts projectes en ment i poc temps per realitzar-los ja que sóc mare de dos fills petits. De cara a l'any vinent presentaré nous projectes molt interessants. Sobretot m'agrada pensar en coses de petit format, ja que trobo que falten molts concerts a sales petites, a llocs diferents. Penso que la música, és millor sentir-la de ben a prop. També  m'agrada molt el món de l'espectacle, els concerts pedagògics i qualsevol projecte que faci que la gent del carrer s'apropi a la música d'una manera més informal.

El meu repte és sempre mantenir-me en forma amb el meu instrument i no deixar mai de tocar i treballar, de buscar i trobar coses noves tocant. M'agrada molt tocar, passar-m'ho bé tocant i que la gent gaudeixi de la música!

 

 

QÜESTIONARI BREU


Un instrument (a banda del teu): La viola

Un director: Claudio Abbado

Un solista: Grigory Sokolov

Un grup de cambra: Qvixote Quartet

Un compositor: Ludwig van Beethoven

Una obra musical: Les suites per a violoncel de Bach

Un llibre: El quinto día de Frank Schätzing

Una ciutat: Barcelona

Un lema o refrany: Al pot petit hi ha la bona confitura!

Un somni: No deixar mai de somiar

 

Comentaris (0)
Comparteix:
Recomana a un amic Imprimir