Conjunt Atria: ‘‘Telemann va ser un dels compositors més prolífics i que més reputació va tenir en vida’’

Amb motiu del 250è aniversari de la mort de Georg Philipp Telemann, el Conjunt Atria fa un homenatge al compositor, amic de Bach i de Händel, il·lustrant-ne la biografia, les etapes i les influències.
15/03/2018 | 

El Conjunt Atria farà cinc concerts a la Xarxa de Músiques: Viladecans (18 de març), La Bisbal d'Empordà (25 de març), Martorell (13 de maig), Tarragona (15 de maig) i Taradell (27 de maig). Els entrevistem per conèixer-los millor.

 

Com és que vau decidir formar un quintet de música antiga?

El grup va començar amb un duo format per la Isabel i la Carla. Des que es van conèixer al 2005, van començar a tocar música del barroc i a interessar-se per la música antiga. Incorporar un violí més, el Guillem, va fer-los descobrir més repertori, i a poc a poc el grup es va anar ampliant amb la Júlia i l'Eva. Des d'un inici sabíem que volíem ser un ensemble especialitzat en música antiga perquè ens agrada molt i perquè ens identifiquem amb la seva filosofia i amb la seva manera d'interpretar-la.

 

Què sentiu quan esteu immersos en un concert? Què us passa pel cap?

Quan toquem ens agrada pensar en la música, escoltar els companys i mirar-nos. La màgia de tocar junts en concert és poder proposar idees musicals noves d'una manera esporàdica i reaccionar. Ens agrada molt sentir aquesta espontaneïtat. Toquem per gaudir i per transmetre-ho al públic.

 

Com veieu la situació de la música antiga al nostre país?

Creiem que al nostre país hi ha un gran interès per la música antiga en general i és per això que tenim la sort de poder comptar amb excel·lents músics de reputació mundial que centren la seva feina a Catalunya. Creiem que és fonamental que l'Esmuc continuï apostant per mantenir un departament fort de música antiga amb un professorat de primera qualitat com ha fet fins ara per poder atraure estudiants d'arreu del món que vinguin a estudiar a Barcelona i, d'aquesta manera, incrementar l'activitat musical de la ciutat i alhora contribuir al desenvolupament de la recerca en la música antiga.

 

Què preferiu: el treball com a solista o la música de cambra?

Per nosaltres el treball de música de cambra implica un procés col·lectiu i comú, on s'intercanvien opinions i on es construeix una interpretació de les obres que inclou una mica de cadascú. Per això aquesta mena de treball és molt més enriquidora i gratificant tant a nivell individual com de grup. A més, el fet d'entendre la música de cambra com una conversa entre iguals afegeix un component social i comunicatiu que connecta directament amb el públic.

 

Parleu-nos del programa que presenteu als concerts de la Xarxa. Què hi trobarem? Per què l'heu escollit?

El programa que presentem als concerts de la Xarxa és un homenatge al gran compositor Georg Philipp Telemann en motiu del 250è aniversari de la seva mort. És un programa estructurat al voltant d'obres de Georg Philipp Telemann i altres compositors que, per algun motiu o altre, es creuaren en el camí de Telemann en algun moment de la seva llarga vida.

Encara que avui dia no sigui dels compositors més coneguts, Telemann va ser un dels compositors més prolífics de la història de la música i dels que més reputació va tenir en vida. Tot i que a dia d'avui coneguem com a figures clau de l'època barroca compositors com Bach i Häendel, que van ser amics de Telemann i dels quals n'interpretarem diverses obres, va ser aquest últim qui va gaudir de més reconeixement.

 

Coneixeu el moviment de Joventuts Musicals arreu de Catalunya? Què en penseu de la seva activitat?

I tant! L'activitat que duu a terme Joventuts Musicals de Catalunya és fonamental. És una plataforma de referència dins l'àmbit català, la qual ha ajudat a millorar la cultura musical apropant la música a la gent i donant oportunitats de fer concerts als joves músics del nostre país.

 

A banda de la vostra participació a la Xarxa, quins són els vostres propers reptes professionals?

Durant els cinc anys que fa que treballem com a grup, hem combinat la nostra activitat sobre els escenaris amb una tasca pedagògica en el camp de la música amateur. Els nostres reptes van en la línia de consolidar aquests dos àmbits: d'una banda establir el segell artístic del grup mitjançant la gravació del nostre primer CD; i d'altra banda, consolidar el Curs de Música de cambra per a Amateurs que hem organitzat ja en cinc ocasions, i desenvolupar una sèrie de workshops d'orquestra barroca per a Conservatoris i Escoles de Música per tal de compartir amb les futures generacions de músics el valor de fer música plegats i la nostra passió per la música antiga.

 

 

QÜESTIONARI BREU  

 

GUILLEM

Un instrument (a banda del vostre): viola da gamba

Un director: Gustavo Dudamel

Un solista: Janine Jansen

Un grup de cambra: Quartet Casals

Un compositor: J.S. Bach

Una obra musical: Sonates i Partites per a violí sol de Bach

Un llibre: Ensayo sobre la ceguera de Saramago

Una ciutat: Barcelona

Un lema o refrany: Si no trobes el teu lloc al món és que ets aquí per crear-ne d'altres

Un somni: Un món on l'accés a la cultura sigui una prioritat primordial


CARLA

Un instrument (a banda del vostre): el clave

Un director: John Eliot Gardiner

Un solista: Christophe Coin

Un grup de cambra: Quatuor Mosaïques

Un compositor: Barrière

Una obra musical: Les Boréades de Rameau

Un llibre: Siddhartha de Hermann Hesse

Una ciutat: Basilea

Un lema o refrany: Respira i gaudeix

Un somni: Desaccelerar el món actual

 

JÚLIA

Un instrument (a banda del vostre): El violoncel

Un director: Claudio Abbado

Un solista: Lisa Batiashvili

Un grup de cambra: Quartet Casals

Un compositor: Bach

Una obra musical: 4a Simfonia de Brahms

Un llibre: Siddharta de Hermann Hesse

Una ciutat: Nova York

Un lema o refrany: Tots els nens poden aprendre (Shinichi Suzuki)

Un somni: Que tothom pugui tenir una vida plena

 

ISABEL

Un instrument (a banda del vostre): la veu

Un director: Nikolaus Harnoncourt

Un solista: Gottfried von der Goltz

Un grup de cambra: Freiburger Barockorchester

Un compositor: J.S.Bach

Una obra musical: L'Orfeo de Monteverdi

Un llibre: Ensayo sobre la lucidez de Saramago

Una ciutat: Barcelona

Un lema o refrany: Menys és més (Mies van der Rohe)

Un somni: Un món sense violència, sense fam, i amb accés a l'habitatge i a l'educació per tothom

 

Comentaris (0)
Comparteix:
Recomana a un amic Imprimir