Criatures: ‘‘Fem música d’arrel amb un toc cambrístic’’

Flamant guanyador del concurs Sons de la Mediterrània 2016, el duet Criatures és una autèntica revelació en el panorama de la música tradicional catalana, amb una singular proposta de duo de gralla i acordió diatònic.
03/05/2018 | 

El duet Criatures farà tres concerts a la Xarxa de Músiques: Sant Cugat del Vallès (6 de maig), Figueres (9 de maig) i Banyoles (8 de juliol). Els entrevistem per endinsar-nos en la seva carrera.

 

 

Com és que et vau decidir muntar el duo?

Estudiàvem junts a l'ESMUC i de seguida ens vam entendre molt bé musicalment. Vam coincidir en diferents projectes amb altra gent i era qüestió de temps que acabéssim creant un projecte els dos junts.

 

Com veieu la situació de la música d'arrel al nostre país?

Està en un dels seus millors moments. Hi ha molta gent que hi dedica hores i esforços, i això es nota. Cada cop la música d'arrel és de més qualitat, sobretot gràcies a la millora en els estudis. Que es puguin estudiar instruments tradicionals a l'ESMUC ha ajudat molt, i d'allà en surten grans projectes, molts d'ells referents dins el panorama de la música d'arrel a Catalunya.

 

Algun consell per a les bandes que s'inicien en aquests temps de crisi?

Paciència i treball. No regalen res. Però si crees un producte interessant i, sobretot, fet amb ganes, segur que té èxit. Un dels errors és fer el que la gent espera, encara que no sigui el que més t'agrada a tu. Si fas el que realment t'omple, seràs feliç, i això es veurà reflectit en el resultat.

 

Participeu a la Xarxa de Músiques com a guanyadors de la IX Edició del Sons de la Mediterrània (2016). Quina importància creieu que tenen els concursos en la carrera d'un jove músic?

En el nostre cas, guanyar aquest concurs ha sigut una petita empenta que ens ha fet perfeccionar en molts aspectes, musicals i no musicals. Tenir un seguit de gent, entitats, empreses... al darrere, que t'aconsellen, t'assessoren i t'ajuden fa que tot sigui més fàcil. Ara bé, guanyar un concurs no és garantia d'èxit, igual que no guanyar-lo no ha de ser cap motiu de decepció ni abandonament.

 

Coneixeu el moviment de Joventuts Musicals? Què en penseu de la seva activitat?

Sí. Tan de bo hi haguessin més projectes com el de Joventuts Musicals. Sempre fa falta més programació musical al país, sobretot pels músics que no som de primera línia. També és molt important la varietat de la programació, cosa que cuida molt Joventuts Musicals. La música d'arrel cal que estigui al mateix nivell que la clàssica, el jazz, antiga, pop...

 

Parleu-nos del programa que heu escollit per als concerts de la Xarxa. Per què l'heu escollit?

És el repertori de l'espectacle actual, Taumàtrop. És també el del nostre primer disc. És variat i fem pinzellades de diferents estils, tots amb la sonoritat de la música d'arrel però amb un toc cambrístic. En diem cambra d'arrel. Hi ha alguns temes d'encàrrec, algunes adaptacions per exemple de peces de gralla i piano, versions de peces tradicionals i, fins i tot, temes propis.

 

A banda de la vostra participació a la Xarxa, quins són els vostres propers reptes professionals?

Hem d'acabar de tancar la fase Taumàtrop, ja que encara tenim programats força concerts de la gira de presentació del disc. Tot i així, sempre anem treballant en nous projectes. Estem preparant el segon disc, que serà tot (o gairebé tot) amb temes propis. També tenim al tinter un projecte juntament amb un grup de veus femenines, però que no avançarem de moment.

 

 

QÜESTIONARI BREU


Un instrument (a banda del vostre): Trompeta

Un director: Marcel Sabaté

Un solista: Ivó Oller

Un grup de cambra: Qualsevol dels d'aquí, dels nostres

Un compositor: Chopin

Una obra musical: Rèquiem de Mozart

Un llibre: Les veus del Pamano de Jaume Cabré

Una ciutat: Budapest

Un lema o refrany: "Si em fas festes quan no me les sols fer, o em vols fotre o m'has de menester"

Un somni: La República Catalana

 

Comentaris (0)
Comparteix:
Recomana a un amic Imprimir