Emili Brugalla: ‘‘Abans es cantava i es ballava molt en família’’

“Granados i l'espurna de la felicitat”, de la companyia El Nen Infinit, és un espectacle musical entorn de la vida del pianista i compositor Enric Granados, pensat tant per a nens com per a gent adulta.
20/12/2017 | 

L'espectacle "Granados i l'espurna de la felicitat" ja ha arribat, a través de la Xarxa de Músiques, a Sant Boi de Llobregat, La Bisbal d'Empordà i Sant Cugat del Vallès. Al desembre es pot veure a Girona (27 de desembre) i Martorell (29 de desembre). L'any 2018 es faran funcions a Palamós (4 de febrer), Banyoles (8 d'abril) i Vilafranca del Penedès (29 d'abril). Entrevistem els artífexs d'aquest espectacle.

 

Com se us va acudir fer un espectacle a l'entorn de la figura d'Enric Granados?

Dins del projecte d'El Nen Infinit, la Clara i jo sempre ens basem amb músiques de grans compositors escrites per a nens per bastir un espectacle. Jo, ja fa temps, havia enregistrat els Contes de la Joventut d'Enric Granados en CD. Vam aprofitar l'efemèride del doble centenari de la mort i del naixement del compositor per crear l'espectacle "Granados i l'espurna de la felicitat". En aquest espectacle volem transmetre l'alegria d'estudiar i de fer música i el desig que va ocupar a Granados tota la seva vida: crear una escola de música!

 

El públic que assisteixi a les vostres actuacions de la Xarxa de Músiques, què hi trobarà?

El públic que assisteixi hi trobarà anècdotes i situacions de la vida de Granados des que era nen petit fins a esdevenir un artista famós mundialment. Ho hem fet en clau de clown per donar joc al personatge de la Clara que dialoga amb el compositor-intèrpret. El llenguatge del clown ens permet captivar els més petits fent ús de l'expressió franca, tendra, alegra, juganera que li és pròpia i amb dosis d'humor i ironia per als més grans. Els diferents gags, escenes i diàlegs neixen tant de les músiques que va compondre Granados per a piano i per a òpera com d'encontres amb companys de vida, de professió, aficions, treballs, vivències del mateix Granados... entre d'altres.

 

Com és l'experiència de treballar conjuntament un músic i una actriu-clown?
Els dos posseïm les dues facetes de clown i músic. Jo sóc un músic que m'agrada actuar i entrar en interacció amb el públic i la Clara és una actriu, creadora de gran sensibilitat musical. Sense aquest doble vessant de cada u no hauria estat possible vincular d'una forma tan intensa l'actuació teatral i la música.

Com veieu la situació de la música clàssica al nostre país? Fer espectacles familiars és una manera d'arribar a nous públics?
Fer espectacles familiars és molt important per diverses raons: la música, quan es viu en família, té ressonàncies més riques per als nens que quan es viu individualment. Abans es cantava i es ballava molt en família. Ara això no es produeix tant, per la qual cosa assistir junts nens, pares i avis a un espectacle és quelcom de molt emocionant. Per altra banda hem de formar nous públics. Els públics s'envelleixen i s'han de renovar. Amb el nostre espectacle, esperem despertar l'entusiasme per als que creixen en escoltar i també en aprendre música clàssica.

Coneixeu el moviment de Joventuts Musicals? Què en penseu de la seva activitat?

Joventuts Musicals ha fet una tasca importantíssima de divulgació en el territori. Només cal veure l'afició musical que hi ha a Menorca per entendre que té a veure amb què l'illa posseeix cinc delegacions de Joventuts Musicals. I el mateix passa a Catalunya. S'hauria d'arribar, però, a comarques on Joventuts no hi és representada.

 

A banda de la vostra participació a la Xarxa, quins són els vostres propers reptes professionals?

Tant la Clara com jo tenim molts reptes professionals diversos perquè som persones molt inquietes i ens agrada experimentar, crear, comunicar. Conjuntament tenim previst un nou espectacle "clownesc" amb música clàssica, i tant ella com jo, diversos muntatges musicals i teatrals. Jo estic preparant un recital sobre la Música Callada de Mompou amb poesia espiritual amb l'actor Enric Arquimbau. La Clara està creant Cúpula, dins d'una cúpula inflable: imatge, paraula, música en viu, expressió corporal per fer viure al públic el sentit de la vida. També segueix defensant monòlegs com Cabaret Particular, escrit i actuat per ella i amb música en directe.

 

 

QÜESTIONARI BREU

Un instrument (a banda del vostre): Clarinet

Un director: Lluís Pasqual

Un solista: Anne Sofie von Otter

Un compositor: Verdi

Una obra musical: Cavalleria Rusticana, de Pietro Mascagni

Un llibre: Els prodigis de la vida, de Stefan Zweig

Una ciutat: Nova York

Un lema o refrany: "Estima els altres com a tu mateix"

Un somni: Tenir un teatre, un espai per desplegar arts!

 

 

Comentaris (0)
Comparteix:
Recomana a un amic Imprimir