Ensemble O Vos Omnes: ‘‘Quan assagem Schütz passen coses que no passen amb altres compositors’’

L’Ensemble O Vos Omnes és un dels grups vocals de música antiga amb més projecció de Catalunya. Presenta un programa amb música de Schütz, precursor de Bach, molt adient en temps de Quaresma, Passió i Setmana Santa.
25/03/2015 | 

L'Ensemble O Vos Omnes farà una gira de cinc actuacions a la Xarxa de Músiques i el podrem veure a Valls (27 de març), Tarragona (31 de març), Moià (11 d'abril), Vilafranca del Penedès (12 d'abril) i Figueres (15 d'abril). Entrevistem Xavier Pastrana, el seu director.

 

Com va sorgir l'ensemble?

L'origen de l'Ensemble O Vos Omnes es troba en un petit cor masculí que es va formar ara fa uns sis anys. Veient que, pel tipus de veus, era un grup ideal per interpretar música barroca, vam decidir afegir veus de noies i enfocar definitivament l'ensemble cap a la música antiga.

 

Com veieu la situació de la música antiga al nostre país?  

La situació és complicada, com ho és per la resta de manifestacions culturals. El que potser distingeix la música antiga és que està molt centralitzada: la majoria de grups de música antiga de Catalunya tenen seu a Barcelona. En el nostre cas, defensem aquests estils musicals des de l'Auditori Josep Carreras de Vila-seca, on hi tenim el nostre lloc d'assaig i hi som grup resident.

 

Quina importància creieu que tenen els concursos en la carrera d'un jove músic?

Tinc la sensació que els concursos vénen a suplir una manca d'oportunitats per als joves músics. Ara mateix tenen la seva raó de ser, són necessaris, però espero que un dia no ho siguin.

 

Coneixeu el moviment de Joventuts Musicals? Què en penseu de la seva activitat?

Creiem que des de Joventuts Musicals s'està fent una molt bona feina, i no sempre agraïda. Jo sóc de Tarragona, i les Joventuts Musicals de la meva ciutat són els únics agents que hi mantenen una programació estable de música clàssica. Amb això està tot dit!

 

Parleu-nos de les peces de Heinrich Schütz que interpretareu en els concerts a la Xarxa. Per què heu escollit aquest compositor, precursor de Bach?

H. Schütz és un dels grans compositors del barroc alemany. Quan assagem Schütz passen coses que no passen amb altres compositors. És una música que captura l'intèrpret i l'oient perquè s'apropa al text d'una manera molt humana. Des de l'Ensemble O Vos Omnes sempre hem tingut una predilecció especial cap a la música de Schütz. És per això que ens vam decidir a afrontar un monogràfic amb unes obres extremadament complicades, especialment els Passionmotetten, uns motets que freguen l'experimentació i porten al límit les regles de l'època.

 

A banda de la vostra participació a la Xarxa, quins són els vostres propers reptes professionals?

Per la temporada que ve ens espera un Oratori de Nadal de Bach, un programa amb una selecció de la Selva Morale e Spirituale de Monteverdi i un altre amb música a doble i triple cor. Serà una temporada emocionant!

 

QÜESTIONARI BREU

Un instrument (a banda del vostre): el cornetto (un dels millors per combinar amb la veu)

Un director: Sergiu Celibidache

Un solista: Ian Bostridge

Un grup de cambra: El quartet del qual formaven part Haydn (al violí) i Mozart (a la viola)

Un compositor: Heinrich Schütz!

Una obra musical: La Passió segons Sant Joan, de J. S. Bach

Un llibre: El món d'ahir, de Stefan Zweig

Una ciutat: San Francisco

Un lema o refrany: "Estima el teu ofici", de L'elogi de viure, de Joan Maragall

Un somni: Poder donar una resposta diferent a la segona pregunta de l'entrevista

 

 

 

Comentaris (0)
Comparteix:
Recomana a un amic Imprimir