Entrevista al Quintet Frontela

Guanyadors del Concurs Permanent, Ciutat de Manresa, Premis Arjau, Higini Anglès
26/02/2011 | 

Com definiríeu els trets distintius del vostre quintet?

Sense cap mena de dubte, el tret que ens identifica més com a quintet, és que tots cinc som molt amics, ens compenetrem molt bé, i no només fem música junts, sinó que compartim moltes altres experiències.

Sempre heu tingut vocació de fer música de cambra? O contempleu també la possibilitat d’una carrera com a solistes individuals

Per nosaltres allò ideal seria poder guanyar-nos la vida fent música de cambra. El que passa és que tal i com està el mercat laboral actualment això és gairebé una utopia. És molt difícil trobar una estabilitat econòmica d’aquesta manera. Per tant, cadascú de nosaltres paral·lelament al quintet segueix la seua carrera individual.

El que és realment important és que tots cinc estem disposats a fer els esforços necessaris per seguir endavant amb el grup. Per exemple, aquest any tres de nosaltres estem estudiant a Holanda i els altres dos a Barcelona. No obstant això, cada mes intentem trobar-nos per assajar, perquè realment gaudim de fer música i conviure  junts.

Creieu que els concursos són importants o indispensables per a la carrera d’un jove músic?

Creiem que són importants a l’hora de donar-se a conèixer i d’adquirir prestigi. Però l’aspiració no ha de ser guanyar tants concursos com es puga, sinó gaudir realment d’allò que estàs fent, la música.

Fa poc vàreu guanyar el Concurs Permanent de JM. Com el vareu viure? Quins records us porta?

Aquest concurs va suposar un punt d’inflexió en la nostra carrera. Arran d’aquest hem rebut reconeixements i al mateix temps responsabilitats que d’altra manera no haguéssim pogut assolir. Van ser uns dies molt especials per a nosaltres, ja que era la primera vegada que els cinc convivíem junts quatre dies les 24 hores.

Heu fet ja concerts al nostre circuit arrel del premi.  Com valoreu la projecció que suposa aquesta part del premi?

Creiem que aquest premi ens aporta molt més com a músics que un premi en metàl·lic. El que fa aquest tipus de premi és donar-nos experiència i ens fa créixer com a grup.

Com és el dia a dia d’un músic jove a Catalunya? Creieu que es té prou en compte el músics d’aquí?

Avui en dia la vida d’un jove músic sigui de Catalunya o de qualsevol altra part és igual de difícil, ja que som molts els qui estudiem música i molt poques les sortides professionals que hi ha. Per tant, el fet de tenir un grup de cambra que funcioni, amb bastants oportunitats de fer concerts és un privilegi per nosaltres.

Creieu que la música de cambra està prou valorada al nostre país? O és encara una assignatura pendent?

Creiem que la música de cambra actualment gaudeix de bona salut. Ara bé, el que passa és que l’activitat cambrística queda pràcticament reduïda a les formacions més tradicionals com els quartets de corda. Si mirem per exemple el cicle de cambra de l’Auditori de Barcelona hi ha programats molts més grups de corda que de vent en general.

Quins són els vostres referents en la interpretació de la música de cambra?

Sense cap mena de dubte, les gravacions del Berlin Philarmonic Wind Quintet són una referència per a tot quintet de vent.

També considerem de referència els consells que ens han donat músics de renom com ara Joan Enric Lluna, Vicens Prats, Dolors Chiralt o Lorenzo Coppola, que encara que no es dediquin únicament a la música de cambra, coneixen perfectament el repertori i la manera d’interpretar-lo.

De les interpretacions que hem pogut escoltar en directe ens va marcar la que va oferir el Zoar Ensemble al concurs de cambra de Manresa. És una referència per a nosaltres en tant que és també un grup format per joves músics que està molt actiu.

Parleu-nos una mica del programa que fareu a la gira i per què l’heu elegit

Hem volgut fer un programa variat i per això hem proposat dos programes diferenciats però amb un fil conductor comú, el Romanticisme. Partint d’obres d’autors com Taffanel i Beethoven, hem elaborat un programa que retrocedeix cap al Classicisme amb obres de Mozart i Reicha, i un altre que va cap al segle XX, amb obres de Ligeti i Brotons.

Quins són els pròxims compromisos professionals amb el quintet?

A banda d’aquesta gira que tindrem per Març, el dia 23 de Maig tenim un concert a Madrid, a la fundació Juan March. Ens fa especial il·lusió aquest concert perquè serà la primera vegada que tocarem a Madrid.

Quines us agradaria que fossin les vostres fites professionals immediates?

Ens agradaria poder sortir a l’estranger i participar en algun concurs internacional. Creiem que és un repte per al que cal estar molt preparats.

 

 

 

 

Comentaris (1)
  • Zoar Ensemble [ 26/01/2011 - 21:16 ]
     

    Moltes gràcies Fronteles!!! És un plaer per nosaltres tenir companys com vosaltres! Moltissima sort ara i sempre! Zoar Ensemble!

     
Comparteix:
Recomana a un amic Imprimir