Jorge Nava: ‘‘Crec que els concursos són la plataforma ideal per desenvolupar una carrera musical”

Jorge Nava va guanyar el 44è Concurs de Joves Intèrprets de Piano de Catalunya 2013, organitzat per Joventuts Musicals de Vilafranca del Penedès, en la categoria Sènior (fins a 26 anys).
08/01/2015 | 

Jorge Nava farà una gira de set concerts a la Xarxa de Músiques els mesos de gener i febrer, que el portarà a La Bisbal d'Empordà (11 de gener), Torroella de Montgrí (18 de gener), Tarragona (20 de gener), Moià (24 de gener), Palafrugell (31 de gener), Palamós (8 de febrer) i Banyoles (28 de febrer).

 

 

Com és que et vas decidir a tocar música clàssica?

Els meus pares em van inscriure al conservatori a Bolívia als quatre anys, ja que amb dos anys em passava el dia colpejant un teclat de joguina que tenia a casa; ells van pensar que m'agradaria, i efectivament va ser així. No tinc record de les meves primeres classes de piano; en els meus primers records amb la música ja sabia tocar algunes coses. Des de petit he  realitzat concerts i concursos varis, però va ser amb setze anys que vaig decidir dedicar-me professionalment al piano.

 

Què sents quan estàs immers en un recital de piano? Què et passa pel cap?

Cada recital és una experiència completament diferent a l'anterior, fins i tot si es repeteix el mateix repertori. El cap, normalment el tinc en blanc, intento simplement escoltar-me i gaudir de la música que faig. Crec que d'aquesta manera la gent pot passar-s'ho encara més bé, perquè perceben que no estic preocupat per com toco, sinó que senzillament gaudeixo quan toco.

 

Com veus la situació de la música clàssica al nostre país?  

És crítica, malgrat que existeixen moltes associacions i fundacions que intenten donar-li suport. Els organismes més alts de govern la menystenen i és una gran llàstima, tenint en compte que a Catalunya i a Espanya hi ha enormes talents que són perfectament capaços d'estar a l'alçada dels grans músics internacionals. Això es veu molt quan un músic d'aquí se'n va a estudiar a fora i té èxit a l'estranger, i passa bàsicament pels suports que es reben en altres països d'Europa.

 

Prens part a la Xarxa com a guardonat, l'any passat, del Concurs de Joves Pianistes de Vilafranca del Penedès. Quina importància creus que tenen els concursos en la carrera d'un jove músic?

Sempre he estat convençut que, per a un solista, els concursos són avui dia la clau per poder desenvolupar una carrera. Molts concursos es realitzen en importants sales de concerts a les quals és quasi impossible accedir a tocar sense un currículum adequat, a més de la promoció que molts concursos porten implícita. D'altra banda, mai no se sap qui pot trobar-se entre el públic d'un concert, ja sigui un programador o algun melòman amb contactes importants. Crec que els concursos són la plataforma ideal per desenvolupar una carrera musical.

 

Coneixes el moviment de Joventuts Musicals? Què en penses de la seva activitat?

Bastant, he estat en contacte amb el moviment de Joventuts Musicals pràcticament des que vaig arribar a Espanya. És el punt fort de la música a Espanya, i em sembla una llàstima que no tingui un suport més gran per part del govern. Crec que en aquest país poder formar part de Joventuts Musicals és una gran fortuna per al desenvolupament d'una carrera.

 

Parla'ns del programa que has escollit per als concerts a la Xarxa. Per què l'has escollit?

Fa molts anys que sóc un enamorat de la cultura musical russa. Des que vaig començar a estudiar als quatre anys amb professors russos, és la primera vegada que preparo un recital íntegrament amb música russa,  la qual cosa suposa una experiència mística per a mi. El programa per a la Xarxa abasta quasi un segle de música russa, des dels imponents quadres d'una exposició, passant pel moment musical 3 de Rakhmaninov, una de les obres més melòdiques i malenconioses de Rakhmaninov, i la setena sonata de Prokofiev, una obra escrita en plena Segona Guerra Mundial.

 

A banda de la teva participació a la Xarxa, quins són els teus propers reptes professionals?

Afortunadament molts. A banda de participar a la Xarxa, a partir del 2015 formo part del Pla de Concerts de Joventuts Musicals d'Espanya gràcies al fet d'haver guanyat el seu concurs permanent. A l'hora de presentar-me a altres concursos, he estat una mica aturat els dos últims anys perquè tenia diversos concerts a l'agenda, però el 2015 tornaré a l'escena i, entre altres, tinc pensat participar al Concurs Maria Canals de Barcelona.

 

 

QÜESTIONARI BREU

Un instrument (a banda del teu): Violí

Un director: Vladimir Ashkenazy

Un solista: Alexey Sultanov

Un grup de cambra: Trio Beaux Arts

Un compositor: Prokofiev

Una obra musical: Concert per a piano núm. 3 de Rakhmaninov

Un llibre: Jóvenes talentos, de Nikolai Grozni

Una ciutat: Barcelona

Un lema o refrany: "La música és el cor de la vida. Per ella parla l'amor; sense ella no hi ha bé possible i amb ella tot és preciós" (Franz Liszt)

Un somni: Tocar el concert per a piano núm. 3 de Rakhmaninov a l'Auditori Principal del Conservatori Txaikovski de Moscou

 

Comentaris (0)
Comparteix:
Recomana a un amic Imprimir