Juan Antonio López: ‘‘El flamenc moltes vegades és més valorat a l’estranger que no al nostre país’’

Juan Antonio López Sextet fan un viatge a través del flamenc: baile, cante i, especialment, guitarra. Una proposta amb obres del gran Paco de Lucía, composicions pròpies i, fins i tot, pinzellades de jazz.
07/12/2016 | 

Juan Antonio López Sextet té per ara programats quatre concerts en la temporada 16/17 de la Xarxa de Músiques: La Bisbal d'Empordà (11 de desembre), Sant Boi de Llobregat (5 d'abril de 2017), Figueres (26 d'abril de 2017) i Banyoles (10 de juliol de 2017). Entrevistem el seu líder per conèixer-lo millor.

 

 

Com és que vas decidir interpretar flamenc?

Realment no va ser una cosa que decidís; de fet, no només interpreto flamenc, també m'agrada acompanyar en el baile, el cante i compondre la meva pròpia música. La interpretació en el flamenc no s'entén de la mateixa manera com en altres disciplines, com ara la música clàssica, per posar un exemple, i el més normal és que els guitarristes flamencs componguin i interpretin la seva pròpia música. Potser aquest fenomen es dóna perquè el flamenc és una música relativament jove i encara no s'ha explotat aquesta faceta com a tal; però jo crec que es pot donar també tal com l'entenen els músics de clàssica, perquè ja tenim un bon llegat musical gràcies a grans genis com Ricardo Montoya, Sabicas i Paco de Lucía, entre altres. I per què no interpretar aquesta música? És més, crec que s'ha de fer, perquè no tot el món pot ser compositor i, en certa manera, en interpretar música de tots aquests genis, penso que estem fomentant el flamenc en si.

 

Què sents quan estàs immers en un concert? Què et passa pel cap?

Realment quan estic en un concert intento mantenir la concentració en el que estic fent i intento estar connectat en tot moment amb la música que estic interpretant, així que tampoc em passen moltes coses "extramusicals" pel cap. El que és cert és que em sento realitzat i molt feliç d'oferir a la gent la meva música.

 

Com veus la situació de la música d'arrel al nostre país? 

Bé... penso que s'hauria de fomentar més perquè, en primer lloc, realment hi ha una música de qualitat i d'arrel per mostrar i, en segon lloc, hi ha molts bons músics que estan lluitant per ella. Crec que hem d'intentar valorar més aquesta música, ja que en el cas del flamenc, es dóna moltes vegades que és més valorat i respectat a l'estranger que no pas al nostre propi país.

 

Algun consell per a les bandes d'arrel que s'inicien en aquests temps de crisi?

Que lluitin per aquesta música, perquè realment val la pena, i que mai no perdin de vista l'arrel, que per això té sentit aquesta música.

 

Coneixes el moviment de Joventuts Musicals? Què en penses de la seva activitat?

Em sembla que Joventuts Musicals fa una gran labor per a la música i la cultura, i això, en els temps que corren, és d'agrair. A més, aposten per la joventut, a la qual sempre li fa falta aquesta petita empenta que ells et donen.

 

Parla'ns del programa que heu escollit per als concerts de la Xarxa. Per què l'heu escollit?

En el programa us trobareu sobretot composicions pròpies, algun tema del gran mestre Paco de Lucía i també alguna cosa de Bill Evans, que és un músic que em fascina. Tot això estarà emparat per un bon cante flamenc, baile, percussió, baix elèctric... En definitiva, és un repertori molt variat amb l'objectiu que el públic trobi molts moments diversos i matisos diferents. De moment, la resposta del públic està essent molt bona.


A banda de la teva participació a la Xarxa, quins són els teus propers reptes professionals?

Properament tinc un concert que em fa una il·lusió especial, perquè ve d'un treball que va realitzar el guitarrista Niño Josele juntament amb la Cobla Sant Jordi, en el qual fan temes de Bill Evans, de Mompou, del mateix Niño Josele. La veritat és que m'he preparat molt per fer aquest concert, que serà el dia 29 de gener de 2017 a l'Auditori de Barcelona. A més, actualment estic treballant en el meu primer disc.

 


QÜESTIONARI BREU

Un instrument (a banda del teu): Veu

Un director: Gustavo Dudamel

Un solista: Paco de Lucía

Un grup de cambra: M'agrada el que fa Limnos Quartet, que també forma part de la Xarxa de Músiques de Joventuts Musicals de Catalunya

Un compositor: Bill Evans

Una obra musical: "Luzia", de Paco de Lucía

Un llibre: El lazarillo de Tormes

Una ciutat: Cadis

Un lema o refrany: "Tot esforç té la seva recompensa"

Un somni: Tocar amb Vicente Amigo

 

Comentaris (0)
Comparteix:
Recomana a un amic Imprimir