Marc Serra: ‘‘La música m’obliga a preguntar-me i a conèixer-me a mi mateix’’

Marc Serra presenta un programa íntegrament català, amb obres d’Oltra, Montsalvatge, Mompou i Albéniz. Tota una reivindicació del nostre patrimoni pianístic.
30/04/2015 | 

Marc Serra farà tres concerts a la Xarxa de Músiques: a Moià (2 de maig), a Girona (8 de maig), i a Tarragona (12 de maig). L'entrevistem per conèixer-lo millor.

 

 

Com és que et vas decidir a tocar música clàssica?

Arriba un moment a la teva vida on et diuen que has de decidir què fer amb ella. Crec que el que em va portar a prendre aquesta decisió va ser el fet de no poder imaginar-me res que m'omplís i m'apassionés tant com la música. No és un camí gens fàcil, però m'obliga a preguntar-me i conèixer-me cada dia a mi mateix, i trobo que això és una de les coses més importants a fer.

 

Què sents quan estàs immers en un recital de piano? Què et passa pel cap?

No he fet mai dos recitals iguals, on senti i pensi el mateix. El lloc, el públic, les obres i la meva disposició són sempre diferents, per tant, cada concert és un món. El més important per mi és sentir una connexió sincera amb la música que estic fent, amb mi mateix i amb el públic; el que intento és minimitzar les interferències (nervis, inseguretat, altres pensaments...) que puguin afectar aquesta connexió.

 

Com veus la situació de la música clàssica al nostre país? 

En general veig que s'ha de renovar. Penso que encara es tracta aquesta música com un objecte de museu, quan el que realment necessita és vida, espontaneïtat, connexió real i trencament de barreres i tradicions que la limiten. Els intèrprets tenim gran part d'aquesta responsabilitat, i tenim molt a aprendre d'altres disciplines que ens porten avantatge en aquest aspecte (el flamenc, el jazz, la música "antiga"...).

 

Prens part a la Xarxa com a guardonat, el 2013, del Concurs de Joves Intèrprets de les Comarques Gironines dbut! (1r premi modalitat clàssica). Quina importància creus que tenen els concursos en la carrera d'un jove músic?

Els concursos per mi són objectius a curt termini que m'ajuden a avançar en l'estudi de la música. També són una oportunitat per aconseguir concerts i a vegades diners. No sé quanta importància tenen en la carrera d'un jove músic, però segur que més de la que desitjaria ja que per mi "concurs musical" no deixa de ser un oxímoron. Crec fermament que guanyar concursos no soluciona la vida del músic, però pot ajudar a obrir camí.

 

Coneixes el moviment de Joventuts Musicals? Què en penses de la seva activitat?

Sí. Estic molt agraït per la tasca que desenvolupa ja que ofereix molt bones oportunitats a músics joves que tot just comencem o estem en els inicis de la carrera, i fa arribar músiques de tot tipus a llocs on difícilment arribarien, ambdues coses molt importants per la salut cultural del país.

 

Parla'ns del programa que has escollit per als concerts a la Xarxa de Músiques. Per què l'has escollit?

El programa escollit és de compositors catalans. Trobo que és música molt interessant, bona i, alguna obra, no prou coneguda. A més, gran part del programa té molt contacte amb música popular o d'altres disciplines, cosa que em sembla molt enriquidora i interessant. Tota la música que hi ha és del segle XX i penso que es tracta d'un programa molt variat pel que fa als estils, ja que cada compositor té un llenguatge propi molt característic.

 

A banda de la teva participació a la Xarxa, quins són els teus propers reptes professionals?

De moment tinc alguns concerts programats, tant sol com amb música de cambra. El que més m'ocupa ara mateix, però, és aprofitar el màster que estic fent, amb els professors i els companys que tinc.

 

 

QÜESTIONARI BREU

Un instrument (a banda del teu):  guitarra

Un director: Carlos Kleiber

Un solista: Miles Davis

Un grup de cambra: El Quartet Casals

Un compositor: Franz Schubert

Una obra musical: Die schöne Müllerin, de Franz Schubert

Un llibre: El petit príncep, d'Antoine de Saint-Exupéry

Una ciutat: Barcelona

Un lema o refrany: Sinceritat per arribar a estimar, començant amb un mateix

Un somni: El d'una nit d'estiu

 

 

Comentaris (0)
Comparteix:
Recomana a un amic Imprimir