Pere Martínez: ‘‘El cap pensa en alliberar-se i explicar bé la història que porta a dins el cante’’

El cantaor de Sant Cugat proposa un viatge que, a partir de la cançó més popular de Manuel de Falla, evoluciona cap a llenguatges que transgredeixen les sonoritats tradicionals i exploren la fusió amb altres estètiques.
23/02/2016 | 

Pere Martínez portarà el seu espectacle a la Xarxa de Músiques 15/16 amb tres concerts: Terrassa (25 de febrer), Sant Boi de Llobregat (3 de març) i La Bisbal d'Empordà (10 d'abril). L'hem entrevistat per conèixer millor la seva trajectòria. Apunteu-vos el seu nom, ben aviat sonarà amb força.

 

 

Com és que et vas decidir a interpretar flamenc?

Doncs de ben petit sentíem música molt variada a casa, música negra, rumba i grups de flamenc-fusió del moment... Tenia la música a casa cada dia, i sempre estava cantant una cosa o una altra. De més gran, amb els amics, vam fer un grup. I vam començar a escoltar discos de Camarón, Morente i d'altres. Notava que aquesta música expressa tant i de tantes maneres diferents, que ja només vaig voler aprendre-la i gaudir-la cantant. I seguim.

 

Què sents quan estàs immers en un recital? Què et passa pel cap?

Segons el que estigui cantant. Dins el flamenc es viuen emocions molt diferents, i alhora es necessita estar concentrat perquè la veu flueixi bé. El cap pensa en alliberar-se i explicar bé la història que porta a dins el cante. Sempre intentes pensar poc i gaudir molt quan fas una cosa tan vocacional.

 

Quina importància creus que tenen els concursos en la carrera d'un jove músic?

Importància, en tenen, perquè poden ajudar a fer un salt de reconeixement públic i entre el món de la música; sempre i quan no es faci amb voluntat competitiva sinó per mostrar un aprenentatge i un respecte a la música. Però no crec que formi part d'un aprenentatge com a tal, sinó d'una avaluació dins uns criteris concrets, feta per un jurat qualificat, en un moment donat de la teva carrera. No és decisiu, ni per bé ni per malament.

 

Coneixes el moviment de Joventuts Musicals? Què en penses de la seva activitat?

Fan una gran tasca per als joves músics. Nosaltres al juliol vam anar a Croàcia amb motiu de l'Assemblea General Anual de Jeunesses Musicales International, on vam participar com a representants de JM Catalunya, i vam gaudir molt de compartir tanta música tradicional d'arreu. Organitzacions d'aquest tipus son necessàries, agiten el panorama per oferir música, amb una programació molt rica.

 

Parla'ns del programa que has escollit per als concerts de la Xarxa. Per què l'has escollit?
Hem escollit un programa en clar homenatge a Manuel de Falla. Amb la nostra formació intentem portar-ho a un terreny més propi, i allunyat del clàssic. Tot i que conservem la identitat de la majoria de cançons. A més de Falla, també interpretem cançons de Lorca, Pedrell i altres clàssics espanyols.

A banda de la teva participació a la Xarxa, quins són els teus propers reptes professionals?
El dia 12 març estreno, amb Barcelona Clarinet Players, una obra escrita per Enric Palomar, per a quartet de clarinets i cant flamenco. A final d'abril m'inicio en una formació teatral a la Bretanya francesa, un espectacle que estem muntant aquestes setmanes, sobre l'èxode durant la Guerra Civil espanyola: hi participo com a cantant. A l'abril fem la segona temporada de Flamenkids al Palau de la Música, amb un repartiment d'artistes de luxe, durant dues setmanes. I a l'estiu seguirem amb la interpretació de "Tants Records", un espectacle muntat amb el Cos de Dansa l'Esbart de Sant Cugat, que vam oferir a la Fira Mediterrània amb molt bona acceptació. Mentrestant, també vaig participant en diferents formacions per cantar flamenco clàssic.

 

QÜESTIONARI BREU

Un instrument (a banda del teu): Guitarra

Un director: Alomar

Un solista: Paco de Lucía

Un grup de cambra: Aupa Quartet

Un compositor: Vicente Amigo

Una obra musical: Omega, d'Enrique Morente & Lagartija Nick

Un llibre: Bodas de sangre, de Federico García Lorca

Una ciutat: Granada

Un lema o refrany: "Siembra, luego recoge"

Un somni: Treballar per la música

 

Comentaris (0)
Comparteix:
Recomana a un amic Imprimir