TRIO FORTUNY: ``Som molt diferents els uns dels altres però veiem, en aquesta diferència, un element positiu per al nostre treball´´

Tres dels músics amb major inquietud i singularitat artística de la seva generació s’uneixen per articular un trio de caràcter estable que els permeti desenvolupar un treball rigorós d’aprofundiment interpretatiu.
29/11/2018 | 

El Trio Fortuny actuarà pròximament, a la Xarxa de Músiques, en tres concerts: a La Bisbal d'Empordà (2 de desembre de 2018), a Vic (16 de desembre 2018), i a Tarragona (15 de gener de 2019).

 

A continuació us mostrem l'entrevista per endinsar-nos en les seves idees:

 

Per què vau decidir formar un trio de violí, piano i violoncel?

Havíem tocat junts a duo i amb grups diversos, fent combinacions entre nosaltres (Pau i Marc, Marc i Joel, Joel i Pau) però mai tots tres junts! Costa trobar gent amb qui hi hagi una bona entesa personal, musical i ganes de fer coses. Vam tenir la idea de provar-ho i aquí estem. Som molt diferents els uns dels altres però veiem, en aquesta diferència, un element positiu per al nostre treball, crec que sempre estem qüestionant, buscant alguna cosa en la música... i aprenem molt els uns dels altres a través de la nostra metodologia de treball i aprofundiment en les obres.

 

Com veieu la situació de la música clàssica en el nostre país?

És una pregunta difícil... En certa manera vivim en un món petit, on la cultura no és valorada suficientment, i especialment en el món de la música clàssica cada vegada hi ha més gent fantàsticament preparada que no troba el seu forat. Per altra banda es veuen iniciatives fantàstiques que van sorgint, plataformes distintes, cicles de concerts i gent motivada i amb ganes de tirar endavant.

 

Què preferiu: el treball com a solista, la música de cambra o la simfònica?

Cada àmbit ens aporta quelcom diferent. En definitiva es tracta d'aprofundir en uns quants elements, sovint els mateixos, que usem i desenvolupem des de vessants diferents. La capacitat d'escoltar, de ser flexible, de liderar una secció o un conjunt, la intensitat d'expressió i de comunicació, etc. Es podria dir que en la música de cambra trobem un equilibri fantàstic entre l'expressió personal i el fet de poder formar part d'alguna cosa més gran que un mateix.

 

Parleu-nos del programa que presenteu als concerts de la Xarxa de Músiques. Què hi trobarem? Per què l'heu escollit?

És un programa molt variat, on toquem no únicament en formació de trio sinó també a duo i sols. Hem escollit música de J.S. Bach, C.P.E. Bach, G. Kurtág, D. Xostakòvitx i F. Mendelssohn, obres fantàstiques. És un programa que gira al voltant de la figura de J.S. Bach, amb música seva, del seu fill i de compositors que han estat influenciats pel seu geni d'una manera molt  evident. El concert culmina, a la segona part, amb el trio en re menor de Mendelssohn, una obra brillant d'un compositor que va jugar un paper importantíssim a favor de redescobrir la música de Bach i que igualment es va veure clarament influenciat per ella.

 

Coneixeu el moviment de Joventuts Musicals? Què en penseu de la seva activitat?

En un moment o altre tots els músics ens hem vist afavorits per la tasca que desenvolupa Joventuts Musicals. És un concepte fantàstic. I aquesta nova iniciativa (Xarxa Pro), creiem que donarà un impuls potent a la realitat musical del nostre país, fent atenció a una franja que quedava, fins a cert punt, desatesa.

 

A banda de la vostra participació a la Xarxa, quins són els vostres propers reptes professionals?

Com a trio ens espera un recital a Girona, el maig vinent, dins de la temporada d'Ibercamera. Igualment estem treballant per tancar un projecte de major calat, en format de residència, a Vic, i també participarem, la temporada vinent, a la marató Beethoven que es farà a L'Auditori de Barcelona per festejar l'any Beethoven, entre altres.

 

 

QÜESTIONARI BREU

Un instrument (a banda dels vostres): Guitarra

Un director: Carlos Kleiber

Un solista: Patricia Kopachinskaja

Un grup de cambra: Hagen Quartet

Un compositor: Joseph Haydn

Una obra musical: Trio de Beethoven op.70

Un llibre: La insuportable lleugeresa de l'ésser, de Milan Kundera

Una ciutat: Roma

Un lema o refrany: "Que la força t'acompanyi!"

Un somni: Tocar junts 30 anys més!

 

Comentaris (0)
Comparteix:
Recomana a un amic Imprimir