Compositor de la Xarxa

Miquel Oliu, compositor de la Xarxa de Músiques 16/17

 

Una aposta pels compositors emergents

Aquesta temporada 16-17, Joventuts Musicals de Catalunya incorpora novament, de la mà de la Fundació de Música Ferrer-Salat, la figura del compositor resident de la Xarxa de Músiques, un creador emergent a qui se li encarrega la composició de diverses obres concebudes per ser estrenades expressament en el circuit de Joventuts Musicals. Cada temporada és designat com   a compositor resident el guanyador del Premi Reina Sofía de Composició Musical de l'any anterior, premi que atorga la Fundació de Música Ferrer-Salat.

 

El compositor escriu peces dedicades a alguns dels artistes seleccionats en la Xarxa de Músiques i és en el marc d'aquesta que té lloc l'estrena absoluta. La singularitat de l'encàrrec és que es dóna carta blanca al compositor per escollir per a quines dues formacions o solistes escriurà les peces, establint així una relació més estreta entre compositor i intèrpret. Des de Joventuts Musicals de Catalunya es reforça aquesta feina conjunta organitzant trobades entre l'autor i els dedicataris de l'obra a fi de preparar-ne l'estrena.

 

La Fundació de Música Ferrer-Salat, amb la Xarxa de Músiques

La figura del compositor de la Xarxa de Músiques és possible gràcies al suport de la Fundació de Música Ferrer-Salat, creada a Barcelona l'any 1982 per Carles Ferrer-Salat, home emprenedor i polifacètic, per tal d'impulsar i divulgar la música clàssica contemporània.

 

El seu objectiu inicial era estimular la creació musical en les seves diferents modalitats i, sobretot, contribuir al fet que la música dels compositors fos interpretada, escoltada i difosa. Així, en aquesta primera etapa, la fundació va centrar les seves activitats en la convocatòria i adjudicació, amb una periodicitat anual, del Premi Reina Sofía de Composició Musical, circumscrit essencialment a l'àmbit nacional.

 

Després del decés del fundador el 1998, el seu fill D. Sergi Ferrer-Salat, va passar a ocupar la Presidència i va ampliar progressivament el seu marge d'actuació. Pel que fa al Premi Reina Sofía de Composició Musical, es decideix estendre la seva àrea de influència, obrint la convocatòria a compositors internacionals, i incorporant al seu jurat a prestigiosos membres, procedents també d'altres països. Avui dia és un guardó consolidat a nivell nacional i internacional.

 

L'any 2007 es va iniciar la col·laboració amb el Festival Internacional de Jazz de Barcelona, mitjançant l'organització i patrocini en el marc del festival d'un cicle propi de concerts, sempre centrat en una temàtica concreta. Ampliant així el ventall d'artistes presents al festival, s'ha contribuït a la projecció internacional del mateix i enriquir l'oferta cultural de la ciutat de Barcelona.

 

L'any 2010, en el marc del seu compromís amb l'educació musical en el nostre país, que la Fundació de Música Ferrer-Salat considera un element fonamental en la formació de persones i, com a tal, pedra angular del progrés social, s'inicia una estreta col·laboració amb el Conservatori Superior de Música del Liceu. Aquesta cooperació veu la llum amb les Beques de Música Joves Promeses per a estudis en el Conservatori del Liceu, destinades a promoure l'excel·lència musical de joves músics en els àmbits de la Música Clássica, Contemporània, el Jazz i la Música Moderna.

 

Des de la seva gènesi, aquesta aliança amb el Conservatori no ha cessat de desenvolupar-se mitjançant múltiples iniciatives, com l'organització de Classes Magistrals a càrrec d'artistes de renom internacional durant tot l'any, la informatització del procés d'assignació i reserva de les aules d'estudi o l'adquisició de múltiples pianos Yamaha per oferir als estudiants les màximes facilitats i unes condicions idònies per als seus estudis.

 

El Premi Reina Sofía de Composició Musical

La Fundació de Música Ferrer-Salat està destinada a estimular la creació musical en les seves diferents modalitats i facilitar als compositors la possibilitat que la seva música pugui ser interpretada, escoltada i difosa. Amb aquest objectiu, la fundació atorga el Premi Reina Sofía de Composició Musical. La Fundació de Música Ferrer-Salat agraeix a Sa Majestat la Reina Sofía que hagi acceptat cedir el seu nom al Premi. La Fundació de Música Ferrer-Salat, així mateix, agraeix a l'Orquestra Simfònica de Radiotelevisió Espanyola que hagi interpretat i estrenat totes les obres premiades del Premi Reina Sofía de Composició Musical.

 

A partir de l'edició 2015, el Premi Reina Sofía incorpora en les seves bases que el guanyador serà designat compositor de la Xarxa de Músiques a Catalunya, el circuit de concerts de Joventuts Musicals de Catalunya, en la temporada següent a la concessió del premi. Aquest nomenament implica l'encàrrec d'un mínim de dues obres solistes o de música de cambra per a dos artistes o grups diferents. Aquestes formacions, les escollirà lliurement el compositor d'entre els grups participants en l'esmentada temporada de la Xarxa de Músiques.

 

Miquel Oliu

El segon compositor de la Xarxa de Músiques serà Miquel Oliu, en la seva qualitat de guanyador del Premi Reina Sofía de 2015. Miquel Oliu Nieto, nascut a Barcelona el 1973, s'ha format com a pianista al Conservatori Superior de Música de Barcelona amb Antoni Besses i a Anvers amb Frédéric Gevers. Finalitza els estudis amb les màximes qualificacions i diversos premis.

Estudia composició al CSMMB amb Carles Guinovart i al Conservatorio Superior de Música de Aragón (Saragossa) sota la direcció de Agustí Charles, i obté el títol superior el 2002. Posteriorment rep classes de Ramon Humet. Assisteix a classes magistrals, de les quals destaquen les de Sofia Gubaidulina i Tristan Murail.

El seu catàleg reuneix obres tant per a instruments solistes com per diversos conjunts de cambra i orquestra.

Ha estat guardonat amb el XXXII Premi Reina Sofia de Composició Musical (2015).

Actualment, paral·lelament a la composició, desenvolupa la seva activitat professional en el camp de la pedagogia com a professor de piano a l'Escola de Música-Conservatori de Vic.

 

Com a compositor de la Xarxa de Músiques 16-17, Miquel Oliu escriurà una obra per a viola i piano que estrenaran Agnès Mauri i Bendek Horváth i una obra per a piano que estrenarà Albert Cano Smit.

 

 

 
Comparteix:
Recomana a un amic Imprimir