ARTARIA ENSEMBLE. Les 8 estacions

Clàssica

Artaria Ensemble Joan Espina, violí solista Mario Pérez i Judit Bofarull, violins Anna Aldomà, viola Miguel Jiménez, violoncel Isabel Fèlix, clave i piano

Obres de: Vivaldi:Concert op.8/1,“La Primavera” Piazolla:Primavera Porteña Vivaldi:Concert op.8/2,“L’Estiu” Piazolla:Verano Porteño Vivaldi:Concert op.8/3,“La Tardor” Piazolla:Otoño Porteño Vivaldi:Concert op.8/4,“L’Hivern” Piazolla:Invierno Porteño

25/01/2011 20:00 Teatre Metropol (Tarragona)
 

Artaria Ensemble neix l’any 2004 de la mà del violinista Joan Espina dins del marc del Festival de Música de Blanes. Creat amb la idea d’oferir tant el repertori fonamental de la història de la música com el repertori més desconegut per al públic, combina sovint estils i criteris interpretatius, des dels més estrictament historicistes per al repertori de música barroca i clàssica, amb instruments originals, com la més actual contemporània, tot sovint dins d’un mateix programa. És una formació integrada per músics rellevants d’arreu de l’Estat espanyol, amb una disposició variable en funció dels requeriments del repertori, però tots ells amb l’objectiu comú d’oferir i transmetre aquesta versatilitat musical, que combina elements artístics, d’ingeni i d’emoció, que són els components essencials per a aquest grup en la pràctica d’un concert.

Joan Espina, violí. Neix a Mollerussa l'any 1977. Inicia els seus estudis musicals a l'Escola Municipal del seu poble. El 1993 es trasllada al Conservatori de Barcelona per a estudiar amb Agustín León Ara. El 1998 obtè els títols superiors de Violí i de Música de Cambra amb les més altes qualificacions i premi d'honor de violí de grau superior per unanimitat. Entre 1999 i 2002 amplia els seus estudis violinístics amb José Luis García Asensio i Vicente Huerta a la Escuela Superior de Música Reina Sofía de Madrid.

Ha obtingut diversos premis en concursos de violí (Germans Claret, Joan Massià, Andrés Segovia-Ruiz Morales, etc.) i de música de cambra (Castellterçol, Manresa, Montserrat Alavedra, etc.) essent molts d'ells primers premis. Ha estat becat per institucions com la Diputació de Lleida, la Fundación Caja Madrid, la Fundació Agustí Pedro i Pons, l’A.I.E. o Juventudes Musicales de Madrid.
Ha participat en nombrosos cursos i classes magistrals, rebent consells de mestres com Mauricio Fuks, Víctor Martín, Vadim Repin, Herman Krebbers, Nicolás Chumachenco, Hatto Beyerle, Rainer Schmidt, Walter Levin, Jordi Savall i Salvador Duran. 

Ha realitzat nombrosos recitals amb piano i concerts amb diferents formacions cambrístiques per tot el territori nacional i també a França, Bèlgica, Bulgària,Estats Units, Haití, Gabón, Palestina, Sudàfrica, Zimbabwe, Emirats Àrabs Units, El Salvador, Algèria, etc; realitzant, a més a més, una important tasca de difusió de la música espanyola contemporània, raó per la qual compositors com José Luis Turina, Fabián Panisello o Pedro Vilaroig, entre altres, li han dedicat algunes de les seves obres. Els seus concerts han estat retransmesos per Catalunya Música, Radio Clásica, TVE, Canal Clásico, Canal 33, Telecinco i la Ràdio Nacional Búlgara.

Ha estat concertino de nombroses orquestres, actuant de solista en sales com el Palau de la Música Catalana, L'Auditori de Barcelona, Auditori Enric Granados, Auditorio Nacional de Madrid... sota la batuta de mestres com Juan José Mena, Jesús López Cobos, etc.

Des de 2006 és membre de l’Orquesta Nacional de España i des de 2008 solista de segons violins. També forma part habitualment de l’Orquesta de Cámara ‘Reina Sofía’ i del Plural Ensemble i el Zahir Ensemble, i col·labora regularment amb el grup de música antiga Zarabanda. És convidat sovint com a concertino de l’Orquestra Julià Carbonell de les Terres de Lleida.

*Podeu escoltar Joan Espina al You Tube (The four seasons) 

Les vuit estacions

Habitualment es solen interpretar tots dos cicles en concert amb orquestra de cambra, amb la transcripció de les estacions de Piazzolla per a violí solista i cordes feta per L. Desyatnikov.

En aquest concert pretenem retornar als orígens d’ambdues obres a través d’una versió cambrística, amb la sonoritat intimista d’un quartet de corda juntament amb l’interposició d’un clave i un piano en un intent d’aproximar les dues visions de les estacions de l’any i respectant a la vegada els criteris historicistes del barroc i del món del tango.

1a part

Vivaldi:  Concert op.8/1, “La Primavera” 
Piazolla: Primavera Porteña
Vivaldi: Concert op.8/2, “L’Estiu” 

Piazolla: Verano Porteño
Vivaldi: Concert op.8 /3, “La Tardor” 

Piazolla: Otoño Porteño
Vivaldi: Concert op.8 /4, “L’Hivern” 

Piazolla: Invierno Porteño

Comparteix:
Recomana a un amic Imprimir