MARTINU ENSEMBLE

Clàssica

Obres de: B. Martinů: Nonet / G. Fauré: Pavana (versió per a nonet d’Armando Merino) / N. Rota: Nonetto / A. Serafini: Rezongo

09/01/2011 19:00 Cine Petit (Torroella de Montgrí)
 

Marta Santamaria, flauta
Meritxell Canela, oboè
Alejandro Castillo, clarinet
Josep Casadellà, fagot
Pau Valls, trompa
Gerard Purtí, violí
Alberto Reguera, violí
Núria Garcia, viola
Daniel Claret, violoncel
Felipe Contreras, contrabaix

ARMANDO MERINO, director

Martinů Ensemble és una formació que va néixer el juliol del 2005 amb el propòsit de donar a conèixer un repertori poc habitual en les sales de concerts i a la vegada fer un treball profund de música de cambra. Un repertori que per unes raons o unes altres ha anat quedant fora del cànon musical sense que sovint quedin massa clares les raons.

Compositors com Eberl, Spohr, Karel, Méhul, Martinů, Dukas, Onslow, Moscheles, Borgunyó... són grans oblidats de la història de la música que ara, en aquests temps de gran diversitat, trencarien la monotonia de les programacions actuals. A més, Martinu Ensemble incideix especialment en la recuperació de l’anomenat altre segle XX, amb l’ intenció de demostrar que la música del segle passat és molt més diversa i accessible pel públic del que sovint es mostra.

Partint de la formació de nonet, en els nostres concerts oferim un petit mosaic d’èpoques i estils, atribuint d’aquesta manera un dinamisme poc habitual en la majoria de grups de cambra. Martinů Ensemble compta amb un grup de músics professionals que treballen molt acuradament tant tècnica com musicalment.
Des de la seva fundació, l’ensemble ha rebut una molt bona acceptació per part del públic i programadors. Ha rebut el 2n premi i el premi del públic en el Concurs de Música de Cambra Montserrat Alavedra de Terrassa el 2006. Ha participat en el Cicle de 30 Minuts a la Pedrera organitzat per Mas i Mas, a les Nits Musicals de Sant Cugat, a les Nits de música al jardí Lola Anglada de Tiana, a l’auditori de Terrassa, al claustre de l’Escola Pia d’Igualada, al museu de la Biblioteca Nacional a Madrid, al cicle de concerts d’estiu de Caseres (Terra Alta), al festival de Peralada i a l’auditori de Barcelona.

Dins la polièdrica activitat que el grup desenvolupa, hi té un lloc molt important la música contemporània. Destaquen així els encàrrecs a joves compositors que l’ensemble ha realitzat des dels seus inicis com ara: Gerard Pastor, Andrés Serafini o Manel Ribera. L’obra d’aquest últim Des toupies dans l’insinuation va ser, a més més, enregistrada al disc El món d’Ulisses i editat per La mà de Guido.
Aquest compromís amb la creació actual va rebre una càlida acollida a l’Escola Superior de Música de Catalunya, que va nomenar el Martinu Ensemble com a grup pilot resident del departament de composició de l’escola el 2009. Des d’aleshores, la formació ha estrenat més de 10 obres dels joves compositors estudiants de l’ESMUC, així com l’estrena anual de l’obra guanyadora del Premi Internacional de Composició Joan Guinjoan.

El grup ha estat reconegut també per la Fundació Martinů de Praga que ha autoritzat al grup a utilitzar el nom del compositor txec.

ARMANDO MERINO, director
Al 2009 es llicencia amb matrícula d’honor en Direcció d’orquestra a l’Escola Superior de Música de Catalunya sota el mestratge de Jordi Mora. Com a intèrpret destaquen els cursos realitzats amb Marie-Bernadette Charrier, Claude Delangle o Jean-Marie Londeix. També va realitzar una intensa activitat com a membre fundador del quartet de saxofons Ángel Arias amb el qual va guanyar el III Certamen de interpretación musical intercentros de la Comunitat de Madrid i va donar nombrosos recitals arreu de la Comunitat, especialment a l’Auditori Nacional de Música a Madrid.

Com a director comença la seva trajectòria l’any 2002, quan és anomenat director de l’orquestra infantil Amadeus. El 2009 va ser nombrat director de la Sinfonische Orchesterschule München a Munic (Alemanya) i des de 2003 dirigeix les orquestres del curs de pràctica orquestral Flauta Mágica organitzat per la Fundació Mozart de Madrid i que es desenvolupa a Málaga. En la actualitat resideix a Munic i participa regularment a les classes magistrals del seu mestre Konrad von Abel. A més a més, ha participat en diferents cursos i classes magistrals amb els reconeguts professors: Pierre Boulez, Jorge Rotter, Dennis Russel-Davies, Arturo Tamayo i Juan Maria Esteban a Suïssa, Àustria, Romania, Alemanya i l’Estat espanyol.

Ha realitzat més de 10 estrenes mundials de compositors com Manel Ribera, Andrés Serafini o Roger Costa.

El 2005, mogut per les seves inquietuds musicals i gràcies a la gran amistat que l’ uneix amb Gerard Pastor, fundà el Martinu Ensemble, amb el que ha rebut grans elogis per part de públic, crítica i programadors, així com de grans personalitats del món musical català, com ara Joan Guinjoan o Delfín Colomé.

*Podeu escoltar aquesta formació al You Tube


Durada concert: 55 minuts  

Comparteix:
Recomana a un amic Imprimir