TRIO VIVO.La història del Tango

Clàssica

Trio Vivo Joan Espina, violí Ángel Luis Quintana, violoncel Daniel Espasa, piano

Obres de: La història del Tango I. Albéniz: Tango / G. Matos Rodríguez: Mocosita / A. Ginastera: Milonga / E. Francini: La vi llegar / P. Saenz: Milonga A. Piazzolla: Histoire du Tango / Le Grand Tango / Las Cuatro Estaciones Porteñas

02/01/2011 19:00 Teatre Auditori La Gorga (Palamós)
 

Joan Espina, violí, neix a Mollerussa l'any 1977. Inicia els seus estudis musicals a l'Escola Municipal del seu poble. El 1993 es trasllada al Conservatori de Barcelona per a estudiar amb Agustín León Ara. El 1998 obtè els títols superiors de Violí i de Música de Cambra amb les més altes qualificacions i el premi d'honor de violí de grau superior, per unanimitat. Entre 1999 i 2002 amplia els seus estudis violinístics amb José Luis García Asensio i Vicente Huerta a l’Escuela Superior de Música Reina Sofía de Madrid. 

Ha obtingut diversos premis en concursos de violí (Germans Claret, Joan Massià, Andrés Segovia-Ruiz Morales, etc.) i de música de cambra (Castellterçol, Manresa, Montserrat Alavedra, etc.) essent molts d'ells primers premis. Ha estat becat per institucions com la Diputació de Lleida, la Fundación Caja Madrid, la Fundació Agustí Pedro i Pons, l’A.I.E. o Juventudes Musicales de Madrid.

Ha participat en nombrosos cursos i classes magistrals, rebent consells de mestres com Mauricio Fuks, Víctor Martín, Vadim Repin, Herman Krebbers, Nicolás Chumachenco, Hatto Beyerle, Rainer Schmidt, Walter Levin, Jordi Savall i Salvador Duran. 

Ha realitzat nombrosos recitals amb piano i concerts amb diferents formacions cambrístiques per tot el territori nacional i també a França, Bèlgica, Bulgària, Estats Units, Haití, Gabón, Palestina, Sudàfrica, Zimbabwe, Emirats Àrabs Units, El Salvador, Algèria, etc; realitzant, a més a més, una important tasca de difusió de la música espanyola contemporània, raó per la qual compositors com José Luis Turina, Fabián Panisello o Pedro Vilaroig, entre altres, li han dedicat algunes de les seves obres. Els seus concerts han estat retransmesos per Catalunya Música, Radio Clásica, TVE, Canal Clásico, Canal 33, Telecinco i la Ràdio Nacional Búlgara. 

Ha estat concertino de nombroses orquestres, actuant de solista en sales com el Palau de la Música Catalana, L'Auditori de Barcelona, Auditori Enric Granados, Auditorio Nacional de Madrid, etc. sota la batuta de mestres com Juan José Mena, Jesús López Cobos, etc. 

Des de 2006 és membre de l’Orquesta Nacional de España i des de 2008 solista de segons violins. També forma part habitualment de l’Orquesta de Cámara Reina Sofía, del Plural Ensemble i del Zahir Ensemble. Col·labora regularment amb el grup de música antiga Zarabanda. És convidat sovint com a concertino de l’Orquestra Julià Carbonell de les Terres de Lleida. 

Ángel Luis Quintana, violoncel, neix a Las Palmas de Gran Canaria on inicia els seus estudis musicals amb Jaime Medina i J. A. Garcia. Continua la seva formació a Madrid amb Enrique Correa i obtè les més altes qualificacions en violoncel i música de cambra.És primer premi Ciudad de Albacete, segon premi Juventudes Musicales el 1983 i primer premi del Concurs Permanent el 1984, premi Luis Colemán (Santiago de Compostel·la) i premi d’Interpretació Músical de la Dirección General de Música y Teatro.  Ha participat en classes magistrals amb E. Arizcuren Jr., M. Rostropovitch, I. Monighetti, P. Farull i M. Gulyas a l’Escuela Superior de Música Reina Sofía. 
Participa regularment en els més prestigiosos cicles de música de cambra (Auditori nacional, Fundación Juan March, Caja Madrid Barcelona, Centro Cultural Conde Duque, Círculo de Bellas Artes de Madrid, Festival de Música Contemporánea de Alicante, etc.) i com a professor convidat en cursos de pedagogia i interpretació a Toledo, Morella, Segorbe, Las Palmas, Calahorra, Salamanca, Caminomorisco, Canfranc, Almería, Gijón, Barcelona, Sabadell, Molinos, etc.Ha estat violoncel solista de l’Orquestra de RTVE, professor del Conservatori de Guadalajara i professor assistent de la càtedra de violoncel Sony, dirigida pel mestre Frans Helmerson, de l’ Escuela Superior de Música Reina Sofía. 

El novembre de 1999 participà en les sessions, classes magistrals i concerts de la Bachannalia 99 convidat per la Universitat de Cincinatti. Ha actuat com a solista amb diverses orquestres com l’ORTVE, l’Orquesta Filarmónica de Gran Canaria i l’Orquesta Filarmónica de Madrid. Com a col·laborador habitual del Plural Ensemble ha participat en fFestivals de música contemporània com A Tempo a Caracas, Strasbourg o Presences 2000 a París.Col·labora regularment com a solista amb la Camerata Sa Nostra de Palma de Mallorca i amb Nicolás Chumachenco en diversos cicles de música de cambra.És membre del grup de música antiga Zarabanda, i amb el seu fundador i director Álvaro Marías ha actuat recentment a Eslovènia, Letònia, Estònia, Portugal i Itàlia a més a més de la presentació,  als Estats Units (San Francisco, Xicago, Boston, Hartford i Washington), on tingué un gran èxit.Actualment és solista de violoncel de l’Orquesta Nacional de España, professor del Conservatori Superior de Saragossa, professor convidat del Conservatori de Rotterdam i violoncel solista de l’Orquesta de Cámara Reina Sofia. 

Daniel Espasa, piano, ha seguit els estudis de piano al Conservatori de Tarragona amb M. D. Nolla i J. A. Calvo, i al Conservatori Superior de Barcelona amb Carme Vilà i Monique Deschaussées. Ha rebut premis en el Premi Piano Royale 1986 i el Premi Ciutat de Berga 1990. El 1993 rep la Beca Frederic Mompou al Conservatori de Barcelona. 
Ha treballat com a pianista i director musical en diversos programes de televisió a TV3 i TVE. És autor de les sintonies de Ràdio Nacional d’Espanya a Catalunya (Ràdio 4) i del programa Fes-t’ho mirar de TV3. Director musical dels espectacles El Temps de Planck (Sergi Belbel-Oscar Roig) i Rent (J. Larson), entre d'altres. També ha compost música per a teatre i dansa. 
Ha estat director musical de la gira espanyola de la cantant cubana Olga Guillot, productor i compositor en el discs Iaie i Els amants de Lílith de Lídia Pujol, i director musical de la gira europea de La Ópera de cuatro cuartos de K. Weill-B. Brecht, amb direcció de Calixto Bieito. Actualment també és arranjador i col·labora com a pianista i acordionista amb la cantant Maria del Mar Bonet, així com també està realitzant el projecte fi de carrera d’Arquitectura a l’E.T.S.A. de Barcelona. 
L’any 2000 comença els estudis de clavicèmbal al Conservatori Superior de Barcelona amb M. Lluïsa Cortada. Ha estudiat clavicèmbal i baix continu a l’ESMUC, amb Béatrice Martin, i música de cambra amb Jordi Savall, Pedro Memelsdorff, J. P. Canhiac i Manfredo Kraemer. També ha seguit cursos amb els clavecinistes Pierra Hantaï i Olivier Beaumont. El 2007 ha estat becat per la Fundació Cini de Venècia en el Seminari de Música Medieval.  
El 2007 crea el grup de música antiga Ariodant, actuant al Festival Shakespeare de Santa Susanna i al Festival Grec de Barcelona. 
És director musical de l’acadèmia barroca Vespres d’Arnadí, destacant el concert-espectacle La Festa de l’Arxiduc presentat en el Festival de Torroella de Montgrí 2007.  Com a pianista i clavecinista ha col·laborat amb l’Orquesta del Teatre Lliure, l’Orquesta Barroca Catalana, l’orquesta Barcelona 216 i la Real Filharmonia de Galícia, entre d’altres. Com a pianista ha actuat al Festival de Torroella de Montgrí, la Quincena Musical de San Sebastián, el Cicle de Cambra de l’Auditori, al foyer del Liceu i al cicle Avuimúsica, entre d’altres. Des del 2003 és pianista i clavecinista col·laborador de l’Orquesta Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC).

*Podeu escoltar Joan Espina al You Tube (The four seasons)Comparteix:
Recomana a un amic Imprimir