José Luis Montón i Olvido Lanza

Músiques del món

José Luis Montón, guitarra flamenca Olvido Lanza, violí

Obres de: Esteban de Sanlúcar, José Luis Montón,J. S. Bach i Populars

19/02/2012 19:00 Cine Petit (Torroella de Montgrí)
 

José Luis Montón, guitarra flamenca 
Neix el 1962 a Barcelona. Comença els seus estudis musicals de ben petit, estudia flamenc i tot tipus de músiques.  
Ha treballat amb artistes de tendències molt diferents i de gran qualitat: Antonio Canales, Kitflus, Mayte Martín, Carmen Cortés, El Indio Gitano, Juana Maya, Joaquín Grilo, Mariano Gruceta, Belén Maya, Belén Fernández, Antonio El Pipa, Israel Galván, Domingo Ortega, Adrián Galia, Joaquín Ruiz, Javier Latorre, Horst Sohm, Toto Blanke i Hosan Ramsey, entre d’altres. 
Guitarra solista a l’espectacle Cumbre flamenca en el baile amb el qual ha fet una gira al voltant del món que ha obtingut un gran èxit tant de públic com de crítica: Teatre Sadlers Wells, Teatre Albert Hall (Londres), Teatre ABC (Tòquio), Teatre Tapias (Puerto Rico), Teatre Emperador (Bèlgica), Festival Internacional de Houston, Festival Internacional de Paderborn (Alemanya), Festival Contratemps (Sydney-Austràlia), Festival Guitarras del Mundo (Buenos Aires). Amb el grup El foro i l’espectacle La noche de la guitarra (Utrech). 
Ha compost la música de les obres de teatre El entierro de la sardina (Ginebra), La casa de Bernarda Alba (Munic) i l’espectacle Vivencias d’Antonio Canales.
Ha obtingut el primer premi dels certàmens internacionals de Barcelona i Nîmes (França), recentment el Círculo de Bellas Artes de Madrid li ha atorgat la Copa Teatro Pavón a les noves figures del flamenc. 
El 1996 va enregistrar el seu primer treball a Alemanya, Flamenco entre amigos, d’Aliso Records. El 1997 va debutar amb el seu grup a la Konzerthaus de Viena. Aquest mateix any va gravar Aroma (Auvidis), presentat al Café de la Danse de París. 
Els recitals amb la seva formació els compagina amb la col·laboració com a artista convidat a discos com ara Festival de guitarras del mundo (Epsa Music97), Festival Musikanten de Viena (Wiener Konzerthaus), Gandía (Nube Negra) del músic brasiler Zezo Ribeiro, Yo soy así (Calé Records) d’Antonio de la Malena. També ha col·laborat a espectacles amb artistes com Mayte Martín, Antonio El Pipa i Belén Maya, entre d’altres.
El desembre de 2001 va compondre la música del nou espectacle del Ballet Nacional de España, en el qual intervé com a intèrpret i compositor. Va interpretar el Concierto de Aranjuez al Teatre Principal de València, amb l’Orquestra de València, dirigida per Joan Cerveró. 
L’any 2002 va publicar el seu tercer treball: Sin querer (Audivis), en el qual participen artistes com Tomasito de Jerez, Ara Malikian, Renato Aresi, Andy Pupato, Eva Durán, Lorenzo Virseda, Miguel de la Tolea i Bjorn Meyer.
Va ser presentat a Madrid, al Festival de Les Escales de St. Nazaire (França), a la XI Bienal del Flamenco (Sevilla i Barcelona), entre d’altres llocs. Actualment està de gira pel Japó, França, Àustria, Alemanya, Hongria i Anglaterra amb el seu espectacle, paral·lelament col·labora en enregistraments i concerts d’altres formacions i artistes importants, com per exemple el darrer àlbum de Mayte Martín. 
El febrer de 2002 va actuar amb l’Orquestra de Brastislava, dirigida per David Herrando. Aquest mateix any va compondre la música de l’espectacle Flamenco de cámara de Mayte Martín i Belen Maya. Va enregistrar conjuntament amb l’Ara Malikian el disc anomenat Manantial (Warner Music). 
Els anys 2003 i 2004 va obtenir consecutivament, el premi a la millor música original per a dansa Certamen coreográfico del Teatre Albéniz. L’any 2004 participà en l’enregistrament del darrer disc de Clara Montes, Uniendo Puertos (Universal Music Spain), produït per Joan Valent, i en l’arranjament dels temes Te vuelvo a ver i Déjame matar tu dolor
Col·labora en el darrer projecte del disc de la cantant marroquina Amina Alaoui. Actualment, està fent una gira amb l’espectacle Flamenco de Cámara, de Mayte Martín i Belén Maya. 
Paral·lelament està preparant el seu pròxim àlbum Canciones al oído, amb el qual comptarà amb les col·laboracions especials de Carmen París, Clara Montes, Mayte Martín, Miguel Poveda i molts d’altres.
El seu àlbum De la felicidad, amb Ara Malikian va obtenir el premi al Mejor Álbum Nuevas Músicas dels Premios de la Música.  

Olvido Lanza, violí 
Va estudiar al Conservatori Superior de Música amb Xavier Turull. Ha fet concerts per tot l’Estat espanyol. Ha obtingut els següents premis: premi d'honor del grau professional del Conservatori Superior Municipal de Música de Barcelona, ​​primer premi per unanimitat en el Concurs Joan Massià i el primer premi de Música de Cambra al Concurs Permanent de Joventuts Musicals d'Espanya.  El 1988 va ser becada per Sa Majestat la Reina Sofía per a formar part de la Camerata Lysy de l'Acadèmia Yehudi Menuhin de Gstaad.  Ha col·laborat amb l'OBC (Orquestra Ciutat de Barcelona i Nacional de Catalunya) amb els Solistes de Catalunya, amb l'Orquestra del Gran Teatre del Liceu i amb l'Orquestra de Cambra Teatre Lliure, amb la qual ha realitzat nombrosos enregistraments pel segell discogràfic Harmonia Mundi.  Becada per la Fundació Caixa de Barcelona, ​​ha fet classes de perfeccionament amb el professor Vartan Manoogian a la Universitat de Madison (Wisconsin, EUA) durant dos anys.  Va ser membre de l'Orquestra de Cambra del Palau de la Música Catalana dirigida per Gonçal Comellas, i de l'Orquestra Nacional de Cambra d'Andorra, dirigida per Gerard Claret.  L'any 1992 funda,  juntament amb Antonio Ruiz Mellado (piano) i Lito Iglesias (violoncel), el Trio Novalis, que aconsegueix el primer premi del Concurs Nacional de Música de Cambra Montserrat Alavedra.  Des de 1996 és membre del grup d'Albert Guinovart amb Carme Canela. Ha col·laborat amb la cantaora Mayte Martín i també amb Carles Santos, amb el famós guitarrista nord-americà Jim Hall, amb Steve Wonder i altres.  L'any 2000 s'incorpora al grup de tango Marcelo Mercadante Quinteto Porteño.  Últimament ha col·laborat amb Egberto Gismonti, Caetano Veloso i Manolo García, entre molts altres. Té, també, un duo amb Feliu Gasull i José Luis Montón.  

Comparteix:
Recomana a un amic Imprimir