Trio Kandinsky

Clàssica

Corrado Bolsi, violí Amparo Lacruz, violoncel Emili Brugalla, piano

Obres de: X. Montsalvatge / I. Albéniz / I. Cervantes: / A. Piazzolla

31/01/2012 20:00 Teatre Metropol (Tarragona)
 

Trio Kandinsky
Des de la seva presentació l’any 1999 en l’acte d’inauguració de L’Auditori de Barcelona, el Trio Kandinsky s’ha consolidat com una formació basada en el principal valor del fet cambrístic: el joc i la complicitat sonora que s’estableix entre els seus integrants. Els seus components Corrado Bolsi (violí), Amparo Lacruz (violoncel) i Emili Brugalla (piano) tenen com a objectiu principal la divulgació de la literatura per a trio amb piano, a més del seu enriquiment a través d’un ferm compromís amb els creadors del nostre temps. Característiques reconegudes del Trio Kandinsky són el seu estil intensament comunicatiu, i una gran força i expressivitat sobre l’escenari, qualitats que li han atorgat un ampli reconeixement entre el públic i la crítica especialitzada.
Activitats recents inclouen actuacions a l’Auditorio Nacional de Madrid, el Palau de la Música Catalana, L’Auditori de Barcelona, el Festival de Granada, el Festival de Torroella de Montgrí, la Fundación Juan March, el Caixafòrum de Barcelona, la Fundació Thyssen-Bornemisza, la Universidad Internacional Menéndez Pelayo de Santander, el Centro Cultural Conde-Duque de Madrid, el Festival Pau Casals de Puerto Rico, el Festival Internacional de Música Contemporànea de Lima, el Kunsthall d’Oslo, el Monetsugu Center de Japó, el Festival a Tempo de Caracas, Musicades de Lyon i en els cicles de nombroses societats filharmòniques (Badajoz, Dènia, Córdoba, Zamora, Gijón, La Coruña, Pontevedra, Málaga i Vitòria, entre altres). A la tardor el Trio Kandinsky organitza una temporada pròpia de concerts com a trio en residència de l’Auditori Pau Casals de El Vendrell El trio ha viatjat a Portugal, França, Anglaterra, Itàlia, Bèlgica, Egipte, Líban, Síria, Jordània, Mèxic, Venezuela, Equador, Perú, Estats Units i Japó.
En la seva discografia hi trobem el CD Trios catalans del segle XX amb música de Cassadó, Montsalvatge, Granados i Gerhard per a la discogràfica Anacrusi; i els CD Schoenberg i Barcelona, amb música de Schoenberg, Gerhard i Homs i el CD Joan Guinjoan. Música de Cambra (premi al Millor Disc de Música de Cambra per la revista CD Compact), ambdós editats pel segell Columna Música. Els seus concerts han estat retransmesos pel Canal Mezzo, Radio France, Radio Nacional de España, Catalunya Ràdio i el Canal 33.
Els integrants del Trio Kandinsky realitzen una intensa activitat pedagògica com a trio en residència al Conservatori Superior de Música del Liceu de Barcelona. Han impartit classes en els cursos d’interpretació musical Isaac Albéniz de Camprodon, Cervera (Lleida) i han ofert classes magistrals a la Universidad Las Rosas, a Morelia (Mèxic), en el Conservatorio Superior de Lima (Perú) i en el Conservatori Superior de les Illes Balears.
El Trio Kandinsky ha rebut el recolzament de l’Instituto Nacional de las Artes Escénicas y la Música (INAEM), del Consell Nacional de la Cultura i les Arts de la Generalitat de Catalunya i de l’Institut Ramon Llull.

Corrado Bolsi
, violí
Neix a Roma, on comença a estudiar violí al Conservatori de Santa Cecília. Continua la seva formació violinística amb P. Vernikov i de música de cambra amb F. Rossi i P. Farulli, membres del Quartetto Italiano. Arran del seu interès per la interpretació amb instruments originals, viatja a París, on comença a tocar amb l’Ensemble Mosaïques de C. Coin. Més tard desenvolupa una estreta col·laboració amb C. Hogwood, F. Biondi i J. Savall, i ofereix incomptables concerts per tot Europa i realitza nombrosos enregistraments. Ha conreat una intensa activitat concertística com a solista, intèrpret de cambra, concertino o concertino director, que inclou un ampli repertori  que va des de la música antiga fins a la de compositors contemporanis. Ha actuat a nombroses sales de concerts i festivals d’Europa (Théâtre des Champs Elysées, Musikverein de Viena, Concertgebow d’Amsterdam, Palais des Beaux Arts de Brussel·les, Festival de Salzburg, Aix en Provence, Spoleto, etc.) del Japó (Bunka Kankan i Suntory Hall de Tòquio, Symphony Hall d’Osaka, etc.) i d’Austràlia (Melba Hall de Melbourne, Opera House de Sydney). Ha tocat com a solista sota la direcció de R. Alessandrini, J. Cayers, H. Christopher, C. Hogwood, R.King, E. Martínez-Izquierdo, J. Pons, H. Schellenberger, G. Van Waas. Ha estat convidat com a concertino per orquestres de renom com ara la Beethoven Akademie d’Ambers, l'Orquestra Ciutat de Granada, l'Orquestra Simfònica de Madrid, l'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya, l'Orquestra de la Ràdio de Bèlgica, l'Orquestra de l’Òpera de Flandes, l'Orquestra del Gran Teatre del Liceu, la WDR de Colònia. També ha col·laborat intensament en els darrers anys amb les orquestres  de P. Sarasate de Pamplona i la Real Filarmonia de Galícia. 
En el camp docent, a més de donar classes magistrals de violí a Europa i Japó, ha estat professor del Conservatori Reial de Bèlgica, i, des del 2002, director del Departament de Cordes del Conservatori Superior del Liceu de Barcelona. Corrado Bolsi toca un violí A. Guarnieri de 1650. 

Amparo Lacruz, violoncel
Va obtenir beques de la Fundación Banco Exterior, el British Council, el Ministeri de Cultura i la fundació Fullbright, va realitzar els seus estudis al Real Conservatori Superior de Música de Madrid amb Pedro Corostola, a la Guildhall School de Londres amb Stefan Popov i a la Roosevelt University de Chicago amb Kim Scholes. Va ser membre de la Jove Orquestra Nacional d’Espanya i del Sextet de Corda de la Fundación Banco Exterior. Des de l’inici de la seva carrera, ha demostrat un gran interès per la música de cambra i per la creació musical del nostre temps. L’any 1989 va fundar el Grupo Manon, amb el qual va treballar intensament durant deu anys i va estrenar i enregistrar nombroses obres de compositors espanyols contemporanis (Cristóbal Halfter, Luís de Pablo, Antón García Abril, José Luis Turina, Joan Guinjoan, Benet Casablancas, Joaquim Homs i Josep Soler). També ha format part del Grup Instrumental Barcelona 216 i ha col·laborat amb el Grup Instrumental de València, el TaiMAgranada i el Klängforum de Viena. Amparo Lacruz ha actuat a les principals sales i festivals de l’Estat espanyol: el Festival Internacional de Santander, el Manuel de Falla de Granada, el Festival de Música Contemporània d’Alacant, l’Auditori Nacional de Madrid, el Círculo de Bellas Artes de Madrid, a la Temporada de la Fundació la Caixa de Barcelona, al Palau de la Música Catalana, l’Auditori de Barcelona, el Palau de València, el Festival de Música Contemporània de Canàries, el Festival Internacional de Torroella de Montgrí i el cicle Aniversaris de la Fundació Caixa de Catalunya, entre d’altres. De les seves actuacions a l’estranger destaquen els seus concerts al Lincoln Center de Nova York i al Festival of the Arts de Colorado Springs (EUA), al Festival Concerti per la Europa de Venècia (Itàlia), el Festival Manuel de Fallaecos y resonancias de París (França), el Kluster Neuklang Festival de Weimar (Alemanya), el Festival Ars Musica de Brussel·les (Bèlgica), a la Universidade de Aveiro (Portugal) i a l’Institut Cervantes a Viena (Àustria). Els seus concerts han estat retransmesos per Ràdio Nacional d’Espanya, Catalunya Música, Canal 33 de Televisió, Radiotelevisió Italiana, Radio France i Euroradio. L’enregistrament que va realitzar de la Sonata i el Trio de Robert Gerhard per a la discogràfica italiana Stradivarius va obtenir grans elogis de la crítica internacional. És professora del Conservatori del Liceu i ha donat classes en els cursos de perfeccionament de Cocentaina (Alacant), Bunyol (València), Camprodon (Catalunya) i en les trobades de la Jove Orquesta Valenciana i la Jove Orquestra Nacional de Catalunya. 

Emili Brugalla
, piano Emili
Brugalla inicia els estudis musicals al Conservatori Superior de Música del Liceu, centre en el qual es diploma en els graus superiors de piano i de música de cambra. El treball posterior amb Eulàlia Solé i amb personalitats com Bruno Canino i Maria Curcio l’orienten definitivament cap a la professió musical. L’any 1982 rep el primer premi del Concurs de Joves Intèrprets que atorga Joventuts Musicals de Catalunya. Dos anys més tard és becat per aquesta mateixa institució per tal d’ampliar estudis amb Maria Curcio, primer al Campus Internacional de Torroella de Montgrí i posteriorment a Londres. L’any 1995  fa coneixença amb Maria Joao Pires, qui, des d’aleshores, l’ajuda a definir millor els seus propis mitjans per fer arribar la música al públic. Com a solista o formant part de grups de cambra, Emili Brugalla ha actuat  a les sales més importants de l’Estat espanyol en el marc de festivals tan prestigiosos com el Festival Internacional de Música de Granada, el Festival de Peralada, el Festival Internacional de Torroella de Montgrí, el Festival Internacional de Santander, el Festival Internacional  Pau Casals del Vendrell, la Quinzena Musical de San Sebastià, la Temporada 1996 de l’Auditori Nacional de Madrid, etc. Així mateix, la seva actuació ha estat sol·licitada a països tan diversos com ara Itàlia, França, Bèlgica, Alemanya, Brasil... i també a Centreamèrica i l’Orient Mitjà. Ha col·laborat regularment amb grups de cambra com Barcelona 216 i Solistes de l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (Saló de Cent-Auditori) i  des de l’any 1998 és membre fundador del Trio Kandinsky. La seva presentació com a solista amb l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya esdevé l’any 1997, quan interpreta el Concert Ibèric de Manuel Blancafort, obra de la qual ha realitzat la revisió crítica per a l’Editorial Boileau (Barcelona).  La seva discografia inclou obres del repertori català del segle XX per a piano sol (Etnos), la integral de Danzas Españolas i altres obres d’Enric Granados per al segell La Mà de Guido. 
Actualment és professor al Conservatori Victòria dels Angels de Sant Cugat del Vallès i del Conservatori Superior de Música del Liceu.

 

[ Més informació a la plana web de la formació ]

Comparteix:
Recomana a un amic Imprimir