×
Juventuts Musicals de Catalunya

Juan Cruz-Guevara (Almería, 1972)

A l'edat de 15 anys inicia els seus estudis al Conservatori Superior de Música de Múrcia en les disciplines de Trombó, Piano i Composició i més tard a la Robert Schumann Hochschule (Düsseldorf). Com a compositor ha rebut nombrosos encàrrecs entre els quals destaquen el Festival de Música i Dansa de Granada, on la Soprano Ainhoa ??Arteta interpreto la seva Nana Desperta amb èxit de crítica i públic, El Festival Internacional d'Alacant, el Festival Internacional de Joves Orquestres de Múrcia, Càtedra Manuel de Falla, Junta d'Andalusia, Parlament d'Andalusia, Orquestra Ciutat de Granada, així com, diversos solistes i ensemble. Cal destacar l'encàrrec rebut per la composició de l'obra Música per Uns Jocs en commemoració dels "Jocs de la Mediterrània 2005 "celebrats a Almeria. Entre els seus premis cal destacar el Primer Premi de l' Festival Internacional d'Orquestres de Múrcia amb Premis de la S.G.A.E per Joves Compositors guardonat en quatre edicions en els anys 1998, 1999, 2001, 2006, el "II Concurs de les Lletres i les Arts" de l'Institut d'Estudis D'Almeria, Premi de Composició "Joaquín Rodrigo 2009", 3r Premi i Premi de l'Públic"ZEITklang", primer premi de la III Concorso Internazionale di Composizione "Parco Sant Rossore "i Premi de Composició de Música de Cambra" Salvador Seguí 2011 ", Primer Premi New Note de Croàcia, en dues ocasions el Premi Cristobal Halffter de composició per a orgue, en els anys 2010 i 2013, entre d'altres completant més de 15 premis en total. Recentment ha obtingut el Premi Reina Sofia de Composició per Unanimitat el Jurat, amb la seva obra Pictograma, Concert per a Violí i Orquestra, i que serà estrenat per l'Orquestra de Ràdio Televisió Espanyola a l'octubre de 2019. Les seves obres orquestrals han estat programades per l'Orquestra Nacional d'Espanya, Orquestra Ciutat de Granada, Orquestra Filharmònica de Màlaga, Orquestra de la comunitat de Madrid, Orquestra de Ràdio Televisió Espanyola, Reial Orquestra Simfònica de Sevilla, Orquestra Jove d'Andalusia, Orquestra Ciutat d'Almería, Orquestra Simfònica de Múrcia, etc. S'han publicat set CD amb les seves obres de Cambra i Orquestra però destaca el seu primer monogràfic La interpretació d'un somni...un somni sonor que recull part de la seva música per a solistes i música de cambra El seu catàleg comprèn més de cent obres estrenades. En l'actualitat és professor de Composició de l'Conservatori Superior de Música de Granada i del Màster Oficial en Composició Musical amb Noves Tecnologies de UNIR.

La Fundació de Música Ferrer-Salat, amb la Xarxa de Músiques

La figura del compositor de la Xarxa de Músiques és possible gràcies al suport de la Fundació de Música Ferrer-Salat, creada a Barcelona l’any 1982 per Carles Ferrer-Salat, home emprenedor i polifacètic, per tal d’impulsar i divulgar la música clàssica contemporània.

El seu objectiu inicial era estimular la creació musical en les seves diferents modalitats i, sobretot, contribuir al fet que la música dels compositors fos interpretada, escoltada i difosa. Així, en aquesta primera etapa, la fundació va centrar les seves activitats en la convocatòria i adjudicació, amb una periodicitat anual, del Premi Reina Sofía de Composició Musical, circumscrit essencialment a l’àmbit nacional.

Després del decés del fundador el 1998, el seu fill D. Sergi Ferrer-Salat, va passar a ocupar la Presidència i va ampliar progressivament el seu marge d’actuació. Pel que fa al Premi Reina Sofía de Composició Musical, es decideix estendre la seva àrea de influència, obrint la convocatòria a compositors internacionals, i incorporant al seu jurat a prestigiosos membres, procedents també d’altres països. Avui dia és un guardó consolidat a nivell nacional i internacional.

L’any 2007 es va iniciar la col·laboració amb el Festival Internacional de Jazz de Barcelona, mitjançant l’organització i patrocini en el marc del festival d’un cicle propi de concerts, sempre centrat en una temàtica concreta. Ampliant així el ventall d’artistes presents al festival, s’ha contribuït a la projecció internacional del mateix i enriquir l’oferta cultural de la ciutat de Barcelona.

L’any 2010, en el marc del seu compromís amb l’educació musical en el nostre país, que la Fundació de Música Ferrer-Salat considera un element fonamental en la formació de persones i, com a tal, pedra angular del progrés social, s’inicia una estreta col·laboració amb el Conservatori Superior de Música del Liceu. Aquesta cooperació veu la llum amb les Beques de Música Joves Promeses per a estudis en el Conservatori del Liceu, destinades a promoure l’excel·lència musical de joves músics en els àmbits de la Música Clàssica, Contemporània, el Jazz i la Música Moderna.

Des de la seva gènesi, aquesta aliança amb el Conservatori no ha cessat de desenvolupar-se mitjançant múltiples iniciatives, com l’organització de Classes Magistrals a càrrec d’artistes de renom internacional durant tot l’any, la informatització del procés d’assignació i reserva de les aules d’estudi o l’adquisició de múltiples pianos Yamaha per oferir als estudiants les màximes facilitats i unes condicions idònies per als seus estudis.

El Premi Reina Sofía de Composició Musical

La Fundació de Música Ferrer-Salat està destinada a estimular la creació musical en les seves diferents modalitats i facilitar als compositors la possibilitat que la seva música pugui ser interpretada, escoltada i difosa. Amb aquest objectiu, la fundació atorga el Premi Reina Sofía de Composició Musical. La Fundació de Música Ferrer-Salat agraeix a Sa Majestat la Reina Sofía que hagi acceptat cedir el seu nom al Premi. La Fundació de Música Ferrer-Salat, així mateix, agraeix a l’Orquestra Simfònica de Radiotelevisió Espanyola que hagi interpretat i estrenat totes les obres premiades del Premi Reina Sofía de Composició Musical.

A partir de l’edició 2015, el Premi Reina Sofía incorpora en les seves bases que el guanyador serà designat compositor de la Xarxa de Músiques a Catalunya, el circuit de concerts de Joventuts Musicals de Catalunya, en la temporada següent a la concessió del premi. Aquest nomenament implica l’encàrrec d’un mínim de dues obres solistes o de música de cambra per a dos artistes o grups diferents. Aquestes formacions, les escollirà lliurement el compositor d’entre els grups participants en l’esmentada temporada de la Xarxa de Músiques.

Programa

En aquesta temporada 202020-21 Juan Cruz-Guevara, com a compositor resident de la Xarxa, escriurà dues peces per encàrrec de la Fundació Ferrer-Salat i Joventuts Musicals de Catalunya. L’estrena absoluta es produirà en el marc de la pròpia Xarxa de Músiques. En concret, Cruz-Guevara escriurà les següents peces dedicades expressament a dues formacions de la Xarxa 20-21:

  • Obra sense títol per a quartet de corda, dedicada al Quartet Atenea.
  • Obra sense títol per a duo, dedicada al Duo Picotti-Puig.
Juan Cruz-Guevara
Juan Cruz-Guevara

Concerts

Concerts

Aquest lloc web utilitza "cookies" pròpies i de tercers per oferir-te un millor servei. En navegar-hi n'acceptes l'ús. Més informació
ACCEPTAR