Concebut inicialment com una introducció improvisada per a una obra, el preludi és un dels pocs gèneres presents en la història de la música des del segle XV. Les seves característiques essencials, forma lliure i escriptura rapsòdica, han romàs inalterables i des del segle XIX s’associen a peces autònomes, independents d’una altra. Frédéric Chopin va escriure els seus Preludis Opus 28 entre 1836 i 1839 coincidint parcialment en una estada que va fer a l’illa de Mallorca. La col·lecció consta de 24 obres de característiques diferents i escrites en totes les tonalitats majors i menors. Quan Johannes Brahms escriu el 1886 el Trio amb piano en Do menor núm. 3, Opus 101 era un compositor experimentat i en estat de gràcia. En l’obra presenta a gran escala la tècnica de la variació temàtica. Del motiu de les tres notes ascendents que presenta en piano en el registre greu a l’inici en deriva tota l’obra, una intensa i bella partitura. El programa es completa amb l’estrena de dues obres que el compositor resident de la Xarxa de Músiques de Joventuts Musicals de Catalunya, el bilbaí Javier Quislant ha compost pel pianista Miquel Fiol, Abyssus sine i l’Hèlix Trio, Silens fluctus.
Frédéric Chopin: Preludis, Opus 28 (selecció) / Javier Quinlant: Abyssus sine (obra estrena) / Johannes Brahms:Trio amb piano en Do menor núm. 3, Opus 101 / Javier Quinlant:Silens fluctus (obra estrena)
JOAN MIQUEL FIOL, pianista mallorquí, ha desenvolupat una enriquidora trajectòria musical, des dels 4 anys que va començar els seus estudis fins a l’actualitat, aconseguint el 2022 el primer premi en el concurs de Joventuts Musicals d’Espanya. Durant la seva formació a Mallorca, tutelat per Irek Jagla i Diana de Lauzón, rep guardons en els principals concursos de piano de l’illa, i actua en nombrosos concerts pel territori balear. Als 17 anys comença a estudiar amb Marta Zabaleta al Musikene, Centre Superior de Música del País Basc, i rep també classes de grans pianistes com Gustavo Díaz-Jerez, Maciej Pikulski, Ricardo Descalzo, Noelia Rodiles, Benedicte Palko, Loïc Mallie i David Lively. Durant els seus anys al País Basc actua en nombrosos concerts a Donostia, Bilbao, Madrid, León i Mallorca, així com a Portugal i França. Destaca el seu debut com a solista amb l’orquestra simfònica del Musikene, dirigida per Juanjo Mena. En finalitzar els seus estudis (2021), cursa a Porto un màster en interpretació amb Miguel Borges i també rep consells de Pedro Burmester. Paral·lelament, debuta amb la pianista Teresa Saiz a quatre mans en el cicle Mozart vs. Brahms en el teatre Victoria Eugenia de Donostia, i posteriorment, en el Auditorium de Palma. Actualment, desenvolupa la seva carrera com a concertista actuant per tot el territori nacional, tant en la seva faceta solista com a duo.
L’HÈLIX TRIO neix l’any 2022 a la Hochschule für Musik FHNW Basilea, on actualment està realitzant el grau CAS (Certificate of Advanced Studies) amb els professors Anton Kernjak i Anna Gebert. Tot i la seva joventut, la formació ha estat convidada a participar en festivals com el Piano Trio Fest (Berna), el Swiss Chamber Music Festival (Adelboden), el Festival Musikdorf Ernen, i han fet el seu debut aquesta temporada en el Petit Palau del Palau de la Música Catalana. L’Hèlix Trio ha estat guardonat a l’ORPHEUS Swiss Chamber Music Competition 2022, i ha estat guanyador del Concurs La Flama 2023 de Joventuts Musicals de Catalunya i l’Acadèmia Internacional del Quartet de Vic. Des de juliol de 2023, l’Hèlix Trio és un conjunt de l’Acadèmia Europea de Música de Cambra, i forma part de la xarxa Le Dimore del Quartetto. L’ensemble ha participat en diversos festivals i acadèmies, com les IMS Prussia Cove Masterclasses l’abril de 2023 amb el pianista Dénes Várjon i l’Acadèmia Internacional de Música de Cambra de Vic 2023 amb el violinista Abel Tomàs (Quartet Casals). Ha participat en classes magistrals de Steven Isserlis, Patricia Kopatchinskaja, Heime Müller (Quartet Artemis), Erich Höbarth (Quatuor Mosaiques), Robert Levin i Anthony Marwood