
El cicle de cançons Winterreise (Viatje d'hivern) de Franz Schubert és una de les obres clau del repertori líric i el referent per antonomàsia de la música de cambra del romanticisme alemany. Compost sobre el cicle de 24 poemes de Wilhem Müller, descriu un viatge introspectiu a través d'un paisatge hivernal simbòlic. El poeta no busca una continuïtat narrativa en el seu cicle, sinó la descripció dels instants lírics d'un relat que no necessita explicitar: no està interessat en els fets, sinó en les emocions que transita el protagonista en una sèrie de moments diversos, del tot equivalents a un monòleg dramàtic.
La inspirada música de Schubert aconsegueix dibuixar i descriure aquestes emocions amb una tocant claredat i una profunda sensibilitat, el que dona als intèrprets un camp immens on expressar la seva personalitat artística.
En aquesta ocasió, el baríton Pau Armengol i el pianista Ignasi Cambra, dos dels joves talents més reconeguts de l'escena actual, s'uneixen per oferir una visió renovada i profundament connectada amb l'origen de la poesia i la música que donen vida a aquest imprescindible cicle de la música universal
Pau Armengol, baríton
Nascut a Sabadell, inicià els seus estudis de piano i solfeig a la mateixa ciutat. S'ha format vocalment amb Carlos Chausson i, a més, ha rebut lliçons de mestres com Jaume Aragall, Eva Mei, Celso Albelo, Matthias Goerne, Mariella Devia o Plácido Domingo. Després d’obtenir el títol de doctor en Química Teòrica i Computacional per la Universitat Autònoma de Barcelona, va guanyar el Concurs Mirna Lacambra per a accedir a l'Escola d'Òpera de Sabadell, on va debutar amb el rol de Leporello (Don Giovanni). Posteriorment fou seleccionat pel Centre de Perfeccionament Plácido Domingo del Palau de les Arts Reina Sofía de València, on va completar la seva formació.
Ha desenvolupat els rols de Leporello i Don Giovanni (Don Giovanni), Figaro (Le Nozze di Figaro), Dulcamara i Belcore (L’Elisir d’Amore), Colas (Bastian und Bastienne), Frank (Die Fledermaus), Sagrestano (Tosca), Martino (L'occasione fa il ladro), Sprecher (Die Zauberflöte), Marullo (Rigoletto), Betto di Signa (Gianni Schicchi), El Magnat (La Gata Perduda), Silvio (Pagliacci), entre altres.
En el camp de l'Oratori i el Lieder, va debutar la temporada 20-21 al concert inaugural del Festival Life Victoria com a Life New Artist i ha cantat obres com el Retablo de Maese Pedro de Falla, el Requiem de Mozart, la 9a Simfonia de Beethoven, el Pessebre de Pau Casals, les Passions de J.S. Bach, així com nombroses cantates del mateix compositor en múltiples ocasions, incloent la seva participació a la Bachfest 2024 a Leipzig.
Ha cantat en sales i teatres com el Gran Teatre del Liceu, el Palau de la Música Catalana, l'Auditori de Barcelona, l'Auditorio Nacional de Madrid, el Palau de les Arts Reina Sofía de València, el Palau de la Música de València, el Palacio Euskalduna de Bilbao, el Teatro Cervantes de Málaga o el Kursaal de San Sebastián, entre altres. Ha estat dirigit per mestres com Gustavo Dudamel, Mark Minkowsky, Susanna Mälki, Antoni Ros Marbà, Roberto Abbado o Plácido Domingo.
Ignasi Cambra, piano
Ignasi Cambra és un dels pianistes espanyols més destacats. Lloat pel director Valery Gergiev com a "algú que pot parlar amb mi al piano", ha actuat al Carnegie Hall, al Kennedy Center, al Festival de Ravinia i al Teatre Mariinsky. Col·laborador proper de la pianista Maria Joao Pires, ha actuat amb les orquestres simfòniques de Barcelona, Miami, Vancouver i Mariinsky, sota la batuta de directors com Valery Gergiev, Tsung Yeh, Eduardo Marturet, Josep Pons i Salvador Brotons.
Ignasi Cambra ha actuat a les principals sales de l’estat espanyol, incloent el Palau de la Música Catalana, el Gran Teatre del Liceu i l'Auditori a Barcelona, l'Auditorio Nacional de Música i la Fundacion Juan March a Madrid, l'Auditori de Zaragoza i moltes altres. També ha estat convidat com a artista resident a La Pedrera, i les seves actuacions l'han portat a festivals com Peralada, la Schubertiada a Vilabertràn i la Quincena Musical a San Sebastián.
Alumne de Jerome Lowenthal i Matti Raekallio a la Juilliard School de Nova York, Cambra també té títols de la Universitat d'Indiana i de la Royal Academy of Music de Londres, així com un Executive MBA per IESE Business School. Influències significatives inclouen Edward Auer, Menahem Pressler, Alexander Toradze i Rustem Hayroudinoff.
El 2023, va llançar el seu segon àlbum "Spaces" (Sony Classical) amb obres de Schubert i Chopin. Entre les actuacions properes més destacades s’inclouen recitals com a solista a diverses ciutats tan europees com catalanes així com concerts amb Maria Joao Pires.