×
Juventuts Musicals de Catalunya

Una aposta pels compositors emergents

Des de la temporada 15-16 Joventuts Musicals de Catalunya compta, gràcies al suport  de la Fundació de Música Ferrer-Salat, amb la figura del compositor resident de la Xarxa de Músiques, un creador emergent a qui se li encarrega la composició de diverses obres concebudes per ser estrenades expressament en el circuit de Joventuts Musicals. Cada temporada és designat com a compositor resident el guanyador del Premi Reina Sofía de Composició Musical de l’any anterior, premi que atorga la Fundació de Música Ferrer-Salat.

El compositor escriu peces dedicades a alguns dels artistes seleccionats en la Xarxa de Músiques i és en el marc d’aquesta que té lloc l’estrena absoluta. La singularitat de l’encàrrec és que es dóna carta blanca al compositor per escollir per a quines dues formacions o solistes escriurà les peces, establint així una relació més estreta entre compositor i intèrpret. Des de Joventuts Musicals de Catalunya es reforça aquesta feina conjunta organitzant trobades entre l’autor i els dedicataris de l’obra a fi de preparar-ne l’estrena.

Veure biografies

Biografies

La Fundació de Música Ferrer-Salat, amb la Xarxa de Músiques

La figura del compositor de la Xarxa de Músiques és possible gràcies al suport de la Fundació de Música Ferrer-Salat, creada a Barcelona l’any 1982 per Carles Ferrer-Salat, home emprenedor i polifacètic, per tal d’impulsar i divulgar la música clàssica contemporània.

El seu objectiu inicial era estimular la creació musical en les seves diferents modalitats i, sobretot, contribuir al fet que la música dels compositors fos interpretada, escoltada i difosa. Així, en aquesta primera etapa, la fundació va centrar les seves activitats en la convocatòria i adjudicació, amb una periodicitat anual, del Premi Reina Sofía de Composició Musical, circumscrit essencialment a l’àmbit nacional.

Després del decés del fundador el 1998, el seu fill D. Sergi Ferrer-Salat, va passar a ocupar la Presidència i va ampliar progressivament el seu marge d’actuació. Pel que fa al Premi Reina Sofía de Composició Musical, es decideix estendre la seva àrea de influència, obrint la convocatòria a compositors internacionals, i incorporant al seu jurat a prestigiosos membres, procedents també d’altres països. Avui dia és un guardó consolidat a nivell nacional i internacional.

L’any 2007 es va iniciar la col·laboració amb el Festival Internacional de Jazz de Barcelona, mitjançant l’organització i patrocini en el marc del festival d’un cicle propi de concerts, sempre centrat en una temàtica concreta. Ampliant així el ventall d’artistes presents al festival, s’ha contribuït a la projecció internacional del mateix i enriquir l’oferta cultural de la ciutat de Barcelona.

L’any 2010, en el marc del seu compromís amb l’educació musical en el nostre país, que la Fundació de Música Ferrer-Salat considera un element fonamental en la formació de persones i, com a tal, pedra angular del progrés social, s’inicia una estreta col·laboració amb el Conservatori Superior de Música del Liceu. Aquesta cooperació veu la llum amb les Beques de Música Joves Promeses per a estudis en el Conservatori del Liceu, destinades a promoure l’excel·lència musical de joves músics en els àmbits de la Música Clàssica, Contemporània, el Jazz i la Música Moderna.

Des de la seva gènesi, aquesta aliança amb el Conservatori no ha cessat de desenvolupar-se mitjançant múltiples iniciatives, com l’organització de Classes Magistrals a càrrec d’artistes de renom internacional durant tot l’any, la informatització del procés d’assignació i reserva de les aules d’estudi o l’adquisició de múltiples pianos Yamaha per oferir als estudiants les màximes facilitats i unes condicions idònies per als seus estudis.

El Premi Reina Sofía de Composició Musical

La Fundació de Música Ferrer-Salat està destinada a estimular la creació musical en les seves diferents modalitats i facilitar als compositors la possibilitat que la seva música pugui ser interpretada, escoltada i difosa. Amb aquest objectiu, la fundació atorga el Premi Reina Sofía de Composició Musical. La Fundació de Música Ferrer-Salat agraeix a Sa Majestat la Reina Sofía que hagi acceptat cedir el seu nom al Premi. La Fundació de Música Ferrer-Salat, així mateix, agraeix a l’Orquestra Simfònica de Radiotelevisió Espanyola que hagi interpretat i estrenat totes les obres premiades del Premi Reina Sofía de Composició Musical.

A partir de l’edició 2015, el Premi Reina Sofía incorpora en les seves bases que el guanyador serà designat compositor de la Xarxa de Músiques a Catalunya, el circuit de concerts de Joventuts Musicals de Catalunya, en la temporada següent a la concessió del premi. Aquest nomenament implica l’encàrrec d’un mínim de dues obres solistes o de música de cambra per a dos artistes o grups diferents. Aquestes formacions, les escollirà lliurement el compositor d’entre els grups participants en l’esmentada temporada de la Xarxa de Músiques.

Carlos Fontcuberta (València, 1977)

Neix el 1977, a València. Estudia composició amb Ramón Ramos a València i amb Gérard Pesson i J. Manuel López López a París. És guanyador de l'XXXVII Premi Reina Sofia de Composició Musical (2020) i Primer Premi en el XXII Premi Joves compositors Fundació Autor-CNDM (2011). Les seves obres han estat interpretades per l'Orchestre Philharmonique de Radio France, Orchestre National de Lorraine, Orquestra de València, Jove Orquestra de la Generalitat Valenciana, Cor de la Generalitat Valenciana, Grup Instrumental de València, Ensemble Espai Sonor, Ensemble d'Arts, B3 Brower Trio, Smash Ensemble, Plural Ensemble, Ensemble Cepromusic, Neopercusión, Ensemble l'Itinéraire, Ensemble Orchestrutopica, etc .; en auditoris com el Palau dels Arts Reina Sofia, Palau de la Música de València, Teatre romà de Sagunt, Auditori 400 de el Centre d'Art Reina Sofia, Auditori de Barcelona, ??Teatres de Canal, Teatre Auditori Escorial, Fundació BBVA a Bilbao, Auditori de Saragossa, Gran Salle de l'Arsenal de Metz; i en festivals com Ensems, Festival de Música Contemporània d'Alacant, Festival Acanthes (Metz), Festival Gare du Nord (Basilea), Festival Bernaola, Festival d'Art Sacre de Madrid, Mostra Sonora de Sueca, etc. Ha estat compositor resident de la Jove Orquestra de la Generalitat Valenciana, per a la qual ha escrit per encàrrec l'òpera Nits blanques estrenada al Palau de les Arts en versió concert, i Liebestod (Barcarola per a orquestra). Les dues obres queden recollides en un disc monogràfic gravat per l'orquestra sota la direcció de Manuel Galduf. A aquest disc s'afegeix el CD també monogràfic recentment publicat amb la revista d'art, literatura i música Sibil·la, que li va dedicar la secció de música en un dels seus números.

Entre d'altres encàrrecs rebuts destaquen: un concert per a piano i orquestra encarregat pel Palau de la Música de València i estrenat recentment per l'Orquestra de València i Carlos Apellániz sota la direcció de Jordi Francès; l'encàrrec de Ràdio France d'una obra gravada per l'Orchestre Philharmonique de Radio France pel programa de ràdio Création mondiale de France Musique; la realització d'una obra per al Cor de la Generalitat Valenciana en commemoració del seu XXV aniversari; la composició d'una de les peces obligades per al XV Concurs Internacional de Piano José Iturbi, etc. Ha rebut més encàrrecs de el Grup Instrumental de València, Mostra Sonora de Sueca, Neopercusión, Festival de Música de Cambra "Residències" de Godella i Festival Percudeix de Catarroja.

Actualment compon una òpera amb ajuda d'una Beca Leonardo a investigadors i creadors culturals de la Fundació BBVA.

Obres d’estrena

En aquesta temporada 21-22 Carlos Fontcuberta, com a compositor resident de la Xarxa, escriurà dues peces per encàrrec de la Fundació Ferrer-Salat i Joventuts Musicals de Catalunya per al pianista Eudald Buch i per a la flautista Gala Kossakowsky. L’estrena absoluta es produirà en el marc de la pròpia Xarxa de Músiques.

Carlos Fontcuberta
Carlos Fontcuberta

Concerts

Concerts

Aquest lloc web utilitza "cookies" pròpies i de tercers per oferir-te un millor servei. En navegar-hi n'acceptes l'ús. Més informació
ACCEPTAR