×
Juventuts Musicals de Catalunya

Entrevista a Bernat Català

El pianista Bernat Català forma part de la Xarxa de Músiques a Catalunya 2019-2020 amb un programa en el qual es reuneixen tres obres amb estètiques i llenguatges molt diferents però tanmateix, responent totes elles a l'esperit de l'expressió romàntica. Llegiu-ne l'entrevista tot seguit:

Com vas trobar el teu instrument?
Vaig començar cantant a un cor infantil quan tenia 3 anys perquè m’agradava molt cantar. M’enrecordo que durant els assajos hi havia una pianista que ens acompanyava i el piano em cridava molt l’atenció perquè era molt harmònic i sonava molt bé. Vaig començar a rebre classes de piano un any després amb la pianista del cor i allà va començar tota la meva trajectòria musical.

Què sents quan estàs immers en un recital?
Hi ha moltes sensacions i emocions quan es fa un recital en públic. La primera cosa que es sent, amb major o menor mesura, són els nervis abans de començar el recital a causa de l’alta responsabilitat que suposa tocar sol davant d’un públic. Non obstant, quan toques la primera nota o el primer acord, et concentres amb la música i totes les altres coses desapareixen. Durant un recital sempre hi ha moments de màgia, moments en què et soprens a tu mateix, coses inesperades o no planificades, etc… En el meu cas, jo sento com si el temps no existís i estigués connectat al 100% amb el “present”.

Quina importància creus que ténen els concursos en la carrera d’un/a jove intèrpret?
Els concursos són molt importants per poder iniciar una carrera però també són una bona manera de conèixer gent, escoltar les diferents maneres de tocar i guanyar experència sobre l’escenari.

 

Què significa, per a tu, el moviment de les Joventuts Musicals?
Les Joventuts Musicals són un dels pilars del món de la música pels joves artistes del nostre país. Gràcies als diferents concursos i a la Xarxa de Músiques, entre d’altres coses, les Joventuts Musicals desenvolupen una gran tasca en la promoció i difusió de joves músics emergents.

Quines obres interpretaràs en els teus concerts a la Xarxa? Hi ha algun motiu pel qual hagis escollit aquestes obres i no d’altres?
Presento un programa molt variat, amb dues obres de compositors espanyols: Pare Antoni Soler i Victor Cordero. El primer va viure durant el S.XVIII i el segon és un compositor contemporani (nascut el 1971 a Molins de Rei). La peça de Victor Cordero es titula Spiegeltoccata i va ser composada el 2018 pel Concurs de Piano de Ginebra com a peça obligada per a tots els participants. També hi ha una sonata de W. A. Mozart i el preludi Coral i Fuga de César Frank com a plat principal del recital.  He escollit aquestes obres perquè pertanyen a 4 periodes musicals diferents i permeten veure l’evolució i el canvi en la estètica i el llenguatge de la música per a piano.

Quins són els teus propers reptes professionals?
Tot i que tocar sol m’agrada molt, també tinc un quartet amb el qual tenim un projecte molt interessant i bastants concerts interessants per aquesta temporada i la vinent. Com a repte professional m’agradaria poder elaborar un programa de música espanyola de totes les èpoques i estils (sobretot amb compositors i obres desconegudes) i poder grabar un CD per donar a conèixer aquest tipus de repertori.

Qüestionari breu

  • Un instrument a banda del que ja toques: Violoncel
  • Un/a director/a d’orquestra: Claudio Abbado
  • Un/a solista: Fazil Say
  • Un grup de cambra: Nash Ensemble
  • Un/a compositor/a: Pregunta difícil… Bach?
  • Una obra musical: Sonata en si menor de F. Liszt
  • Una sala de concerts: Philarmonie de Berlin
  • Un llibre: Cien años de soledad - G. García Márquez
  • Una ciutat: Barcelona
  • Un refrany: Tal dia farà un any!
Aquest lloc web utilitza "cookies" pròpies i de tercers per oferir-te un millor servei. En navegar-hi n'acceptes l'ús. Més informació
ACCEPTAR