×
Juventuts Musicals de Catalunya

OCTAVI RUMBAU

Des de la temporada 2015-16 Joventuts Musicals de Catalunya compta, gràcies al suport de la Fundació de Música Ferrer-Salat, amb la figura del compositor resident de la Xarxa de Músiques, un creador emergent a qui se li encarrega la composició de dues obres concebudes per ser estrenades en el circuit de concerts de Joventuts Musicals. Cada temporada és designat com a compositor resident el guanyador del Premi Reina Sofía de Composició Musical de l’any anterior, en aquest cas 2021, el barceloní Octavi Rumbau, premi que atorga la Fundació de Música Ferrer-Salat.

El compositor escriu peces dedicades a alguns dels artistes seleccionats en la Xarxa de Músiques i és en el marc d’aquesta que té lloc l’estrena absoluta. El compositor escull per a quines dues formacions o solistes escriurà les peces, establint així una relació estreta entre compositor i intèrpret. Des de Joventuts Musicals de Catalunya es reforça aquesta feina conjunta organitzant trobades entre l’autor i els dedicataris de l’obra a fi de preparar-ne l’estrena.

Octavi Rumbau (Barcelona, 1980)

Compositor barceloní el treball recent del qual es concentra en la cerca de nous espais sonors de la interacció entre instrument i electrònica, a més d'aprofundir en la mal·leabilitat del temps musical i les seves paradoxes. Part de la música d’Octavi Rumbau explota la capacitat de presentar materials que s’autogeneren a partir d’unes premisses mínimes. Unes pautes de regularitat orgànica que acaben proliferant en forma de processos de complexitat creixent, minvant o d'estancament.

La percepció del pas del temps resulta, sens dubte, alterada i transmutada, allunyada de la construcció teleològica, i albira la possibilitat d’un temps vertical i mal·leable. De fet, podem dir que el pas del temps i l’alteració de la percepció són els dos elements centrals de la concepció musical d’Octavi Rumbau.

Les seves obres són interpretades en nombrosos concerts, encontres i festivals d'arreu d'Europa i Amèrica del Nord. Ha rebut encàrrecs de l’Auditori de Barcelona, Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC), Fundació Tàpies, ME_MMIX, Bcn216, CrossingLines, Festival d’Òpera de Butxaca, UMS'n JIP/Festival Mixtur, Duo Links, Laps ensemble, Rémi Durupt, Miguel-Ángel Lorente, Víctor de la Rosa, Miquel Bernat, etc. També ha col·laborat, entre altres, amb l’Ensemble Multilatérale, Taller Sonoro, Spanish Brass Luur Metalls, Funktion, Orchestre de la Lorraine, Orquestra de las Islas Baleares, Alberto Menchén, Jan Gerdes, Miquel Bernat, Erica Wise, Philippe Spiesser. Fou el compositor convidat a l'Auditori de Barcelona durant la temporada 2017/2018.

L'any 2021 rep el XXXVIII Premi Reina Sofía de Composició Musical. A més a més, al llarg dels últims anys ha rebut diverses distincions entre les quals el premi Concurs de Composició Frederic Mompou, el premi Concurs de Composició Dolors Calvet i Prat; el Premi "Concurso de Composición Colegio de España y del Instituto de las Artes Escénicas y de la Música" (INAEM), l'ajuda per a creadors de la Fundació Phonos i el premi Berliner Opernpreis. Durant els últims anys, ha rebut el suport de diferents institucions, entre les quals la Generalitat de Catalunya i el Ministeri de Cultura espanyol.

Pianista de formació clàssica, inicia els seus estudis de composició a Barcelona amb Enric Palomar i Agustí Charles. Més tard, es trasllada a París a l'École Normale de Musique de París amb Yoshihisa Taïra (2001/2004) i, posteriorment, al Conservatori Nacional Superior de Música i Dansa de París (CNSMDP) on obté els Premis de Composició amb Frédéric Durieux i d'Orquestració amb Denis Cohen (2007/2012). En paral·lel, realitza el cursos 1 anual d'informàtica musical de l'IRCAM.

La Fundació de Música Ferrer-Salat, amb la Xarxa de Músiques

La figura del compositor de la Xarxa de Músiques és possible gràcies al suport de la Fundació de Música Ferrer-Salat, creada a Barcelona l’any 1982 per Carles Ferrer-Salat, home emprenedor i polifacètic, per tal d’impulsar i divulgar la música clàssica contemporània.

El seu objectiu inicial era estimular la creació musical en les seves diferents modalitats i, sobretot, contribuir al fet que la música dels compositors fos interpretada, escoltada i difosa. Així, en aquesta primera etapa, la fundació va centrar les seves activitats en la convocatòria i adjudicació, amb una periodicitat anual, del Premi Reina Sofía de Composició Musical, circumscrit essencialment a l’àmbit nacional.

Després del decés del fundador el 1998, el seu fill D. Sergi Ferrer-Salat, va passar a ocupar la Presidència i va ampliar progressivament el seu marge d’actuació. Pel que fa al Premi Reina Sofía de Composició Musical, es decideix estendre la seva àrea de influència, obrint la convocatòria a compositors internacionals, i incorporant al seu jurat a prestigiosos membres, procedents també d’altres països. Avui dia és un guardó consolidat a nivell nacional i internacional.

L’any 2007 es va iniciar la col·laboració amb el Festival Internacional de Jazz de Barcelona, mitjançant l’organització i patrocini en el marc del festival d’un cicle propi de concerts, sempre centrat en una temàtica concreta. Ampliant així el ventall d’artistes presents al festival, s’ha contribuït a la projecció internacional del mateix i enriquir l’oferta cultural de la ciutat de Barcelona.

L’any 2010, en el marc del seu compromís amb l’educació musical en el nostre país, que la Fundació de Música Ferrer-Salat considera un element fonamental en la formació de persones i, com a tal, pedra angular del progrés social, s’inicia una estreta col·laboració amb el Conservatori Superior de Música del Liceu. Aquesta cooperació veu la llum amb les Beques de Música Joves Promeses per a estudis en el Conservatori del Liceu, destinades a promoure l’excel·lència musical de joves músics en els àmbits de la Música Clàssica, Contemporània, el Jazz i la Música Moderna.

Des de la seva gènesi, aquesta aliança amb el Conservatori no ha cessat de desenvolupar-se mitjançant múltiples iniciatives, com l’organització de Classes Magistrals a càrrec d’artistes de renom internacional durant tot l’any, la informatització del procés d’assignació i reserva de les aules d’estudi o l’adquisició de múltiples pianos Yamaha per oferir als estudiants les màximes facilitats i unes condicions idònies per als seus estudis.

El Premi Reina Sofía de Composició Musical

La Fundació de Música Ferrer-Salat està destinada a estimular la creació musical en les seves diferents modalitats i facilitar als compositors la possibilitat que la seva música pugui ser interpretada, escoltada i difosa. Amb aquest objectiu, la fundació atorga el Premi Reina Sofía de Composició Musical. La Fundació de Música Ferrer-Salat agraeix a Sa Majestat la Reina Sofía que hagi acceptat cedir el seu nom al Premi. La Fundació de Música Ferrer-Salat, així mateix, agraeix a l’Orquestra Simfònica de Radiotelevisió Espanyola que hagi interpretat i estrenat totes les obres premiades del Premi Reina Sofía de Composició Musical.

A partir de l’edició 2015, el Premi Reina Sofía incorpora en les seves bases que el guanyador serà designat compositor de la Xarxa de Músiques a Catalunya, el circuit de concerts de Joventuts Musicals de Catalunya, en la temporada següent a la concessió del premi. Aquest nomenament implica l’encàrrec d’un mínim de dues obres solistes o de música de cambra per a dos artistes o grups diferents. Aquestes formacions, les escollirà lliurement el compositor d’entre els grups participants en l’esmentada temporada de la Xarxa de Músiques.

Octavi Rumbau
Octavi Rumbau

Concerts

Aquest lloc web utilitza "cookies" pròpies i de tercers per oferir-te un millor servei. En navegar-hi n'acceptes l'ús. Més informació
ACCEPTAR